CARAȘ-SEVERIN – În forma actuală a ordonanței de guvern, instituțiile de profil sunt cu un picior în groapă. Ne referim la proiectul de ordonanță apărut pe 2 august, conform căruia instituțiile de cultură își vor putea desfășura activitatea doar dacă au minim 50 de angajați, iar autoritățile locale vor putea investi în aceste instituții maxim 7,5% din veniturile proprii!
În aceste condiții, multe instituții de cultură riscă comasarea sau chiar desființarea. Pericol care planează și asupra instituțiilor de cultură din județ, cu puțini angajați și cu la fel de puțini bani. În acest context, asociații profesionale din domeniul culturii, la care sunt membri și instituțiile din județ, au trimis memorii către guvern. Conform documentului trimis de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), din cele 469 de instituții publice de cultură cu personalitate juridică active în prezent la nivel național, 61% ar putea fi desființate prin aplicarea acestor măsuri. Printre ele, Muzeul Banatului Montan (MBM) și Muzeul Județean de Etnografie din Caransebeș, cu 28, respectiv 24 de angajați, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” (BJPI) și Biblioteca Municipală „Mihail Halici” din Caransebeș, cu 18, respectiv 5 angajați, dar și Teatrul de Vest, cu 34 de angajați. Ordonanța însă este deocamdată la stadiul de proiect.
Instituțiile de profil din județ sunt solidare demersurilor întreprinse la nivel național. Asta deoarece, dacă ordonanța se va aplica în forma actuală, nu va mai fi vorba de cultură. Idee pe care am reținut-o din dialogul cu Livia Magina, director MBM. „Ne confruntăm cu deficit atât financiar, cât și de resursă umană. Cred că asta se va întâmpla la majoritatea județelor. Noi am semnat și memoriul și o petiție, iar dna ministru a promis că va încerca să intervină.”, afirmă Livia Magina. Dacian Rancu, managerul muzeului din Caransebeș, așteaptă forma finală a ordonanței întrucât atunci se va ști exact ce măsuri se vor lua. „Dacă s-ar pune în aplicare în forma actuală, ar trebui comasate muzeele din Reșița și Caransebeș, care ambele țin de Consiliul Județean. Împreună trec de 50 de angajați după organigramă, dar la niciunul nu sunt ocupate toate posturile. Regia Națională a Muzeelor, din care face parte și muzeul din Caransebeș, a trimis guvernului un memoriu, apoi ne-a informat și pe noi.”, ne-a declarat Dacian Rancu.
Un memoriu similar a trimis și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, memoriu susținut de managerii bibliotecilor județene, deci și de Clara Constantin, managerul BJPI. „Impactul pe care l-ar avea măsurile de austeritate bugetară asupra culturii este prezentat într-un studiu al Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală, publicat pe site-ul acestuia. Subscriu celor prezentate în studiul menționat. Ordonanța este momentan în consultare publică, așteptăm textul ei final cu speranța că nu va afecta activitatea și misiunea bibliotecilor publice din România.”, ne-a precizat Clara Constantin.
Primele care au făcut un memoriu către Executiv au fost teatrele. Încă de vineri, 49 de directori de teatru, printre care și Gabriel Ionescu, managerul teatrului reșițean (foto), au semnat documentul. „Suntem sub pragul de 50 de angajați și în situația asta sunt multe teatre din țară, în special din orașe mici. În privința pragului de 7,5%, la nivel național sunt consilii județene care alocă 15% sau chiar mai mult pentru cultură, religie, sport. Și pe ei îi afectează acest prag, pentru că ar însemna reducerea bugetului la jumătate. Dar la noi nu e cazul pentru că, din ce-am văzut din date oficiale pe 2022, noi suntem sub 7,5%. Nu am cunoștință de sumele alocate cultelor sau sportului de către Consiliul Județean, ci doar către instituțiile cultură din subordine. Conform site-ul instituției, acestea sunt undeva la 5,5%!”, spune Ionescu. Se arată însă optimist că ceva se va schimba în textul ordonanței. Mai ales că azi, la guvern, a avut loc o întâlnire a reprezentanților de rang înalt ai Executivului cu cei ai teatrelor, muzeelor și bibliotecilor.
JCS-Ionel Ivașcu