Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Iar spițeriile trăiesc din vânzări ca și birtul de lângă, crede Pavel Roșca, șeful farmaciștilor cărășeni!

Pe zi ce trece, reclamele la medicamente sau suplimente alimentare ne demonstrează că farmaciile au devenit o reală industrie demult, nu de astăzi. Iar procesul are reale consecințe negative asupra tuturor. De la suplimente care promit miracole pe care nici medicina modernă nu le reușește, până la medicamente eliberate fără rețetă.

Pavel Roșca, președintele Colegiului Farmaciștilor cărășeni, constată că unitățile care activează în „mediul urban sunt ok, aproape din toate punctele de vedere“! Nu aceeași părere o are vizavi de cele de la sate: „Cele din mediul rural, din păcate, nu sunt ok! Ce spun acum, îmi asum total! Acolo avem mari scăpări de sub control, se eliberează fără prescripție antibiotice și alte Rx-uri! Legislația este foarte proastă, iar Colegiul Farmaciștilor, deși are tangență cu asta, nu prea are putere! Am încercat de multe ori, la toți miniștrii sănătății și nu am reușit niciodată!“

Cum decurg lucrurile în farmaciile de la sate, în viziunea lui Pavel Roșca? „De regulă, la țară oamenii vin la farmacie ca și la un magazin și cam își cumpără ce vor! În calitate de președinte al Colegiului, știu ce spun, mă doare că farmaciștii de acolo se deprofesionalizează! Trăiesc din vânzări, la fel ca și birtul de lângă!“

Chiar dacă situația este oarecum dramatică, șeful farmaciștilor cărășeni are și soluții: „Bun, ce-aș putea face eu? Aș putea organiza flagrante și apoi le-aș judeca! Dar mai bine s-ar schimba legea și să coroborăm datele din sistem, decomisionarea medicamentelor cu rețetele prescrise! Și mai ales să se plătească serviciul farmaceutic! Din păcate, acolo (la sate – n.r.) oamenii își fac de cap, consideră farmacia ca și proprietatea lor! Realitatea este alta, poți fi acționar într-un SRL, dar farmacia este licențiată și bine reglementată! Sper că vom pune lucrurile la punct în timp util și că nu ajungem în situații foarte critice, precum scandalurile cu azilurile groazei!“

Mesajul transmis de Pavel Roșca a atras și reacții din mediul avizat. Farmacistul Dorina Ciocea i-a recomandat: „Haideți să fim profesioniști, dar întâi oameni! Nu exagerați, pentru că nu sunteți văzut mai bine, dacă asta urmăriți! Lăsați aroganțele și nu le postați aici, vă rog! În rest, sunteți ok!“ În replică, Pavel Roșca i-a răspuns: „Cred că aveți o mare problemă, rezolvați-o vă rog în afara farmaciei, dacă puteți!“

Alt farmacist, Alina Abrudan Nica, crede că, „până să ajungă să ne plătească servicii, s-ar putea majora adaosul cu 10%“. O părere echilibrată despre ce se întâmplă la sate am găsit la un farmacist șef, Liliana Poenaru: „În mediul rural, oamenii vin la farmacie precum la doctor. Farmaciștii ar trebui sa fie foarte buni în ceea ce fac. Restul sunt probleme tehnice, dar nu asta este serviciul farmaceutic și consilierea. Apreciez farmaciștii din mediul rural, pentru ceea ce fac!“

Șeful farmaciștilor cărășeni crede însă că acest lucru „nu este suficient, farmaciștii de la țară trebuie apreciați în primul rând de legiuitor, cu recompensele de rigoare“.

JCS-A.M.