Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Șase ore și două ședințe de Consiliu Județean n-au reușit să-i îmbuneze pe cei din opoziție să voteze investițiile în infrastructura cărășeană, banii rămânând blocați. Vorbim aici de poduri calamitate, unele aflate deja în licitație, de lucrări începute sau care urmau… Total blocat – 22,87 milioane de lei!

„O altă premieră, am avut și ședință ordinară, și ședință de îndată în aceeași zi, a spus Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean. O altă premieră, dna Kovacs a lipsit într-o zi la două ședințe. În total, dna Kovacs a reușit să lipsească la 22 de ședințe. Ați văzut dorința opoziției, este clar, noi am fi fost dispuși să acceptăm orice, dar nu putem să facem împotriva legii! Motiv pentru care l-am și sunat pe șeful de la Finanțe, care ne-a spus clar ceea ce ne-a spus și săptămâna trecută: că nu se pot muta banii de la investiții pe reparații. L-am asigurat pe dl Crina că acele reparații le vom face și i-am promis că într-o lună vin să-i dovedesc că dau ordinul de începere pentru acele două bucăți de drum care trebuie reparate, pe 572 la Comorâște, și la Gârnic-Padina Matei. Nu l-a interesat, nu a fost de acord. Din păcate, nu au votat bugetul, nu avem majoritate, nu am avut 16 consilieri. Deci, rămânem pe loc și așteptăm o altă ședință, și opoziția să fie luminată pe verticală pentru a putea face ceva pentru județ.“

„Dragi cetățeni, trebuie să înțelegeți că astăzi grupul de opoziție PSD, PMP, Pro România a fost împotriva votării alocării acestor bani de la excedent, făcut în mandatul nostru din economii de salarii. Legătura de la Naidăș la Petrilova – 4 milioane de lei, Ciudanovița – 2 milioane de lei, 608 – alocare de 2,2 milioane. Cetățenii de pe raza DJ 608 vor spune că Dunca nu vrea. PSD astăzi a blocat lucrarea la DJ 608 Crușovăț-Cuptoare și toate celelalte care se regăsesc în acest proiect. Au spus clar că ei nu votează. (…) Cele 3 poduri blocate sunt podul de la Slatina Timiș, podul de la Dognecea, la care, pe lângă cele 2 milioane, am mai alocat încă 3 milioane de lei, podul de la Berzovia. Este blocată exproprierea pentru parcelele de teren necesare modernizării drumului Prislop-Semenic și toate celelalte de pe listă!“, a explicat Dunca.

Și dacă în trecut cetățenii de la Poiana Mărului n-au avut sorți de izbândă să facă opoziția să se răzgândească, de această dată au fost prezenți primari și cetățeni din zone precum Răcășdia, Vrăniuț, Sasca Montană etc, care au remarcat faptul că „în CJ e ca la piață“ și i-au cerut lui Crina, în calitate de lider al opoziției, să-și explice votul. Acesta a spus doar că n-a votat deloc, că nu există numai Vrăniuț în județul ăsta și că oamenii prezenți în sală au venit doar ca să facă scandal. După intervenția publicului, chiar tratat cu indiferență, am putut remarca faptul că fața șefului opoziției a luat culoarea carnetului de partid, în vreme ce dezgustul afișat cetățenilor de Gabriela Stuparu s-a transformat într-un zâmbet cu o încărcătură arogantă. La final, sala a fost umplută de ecouri care îi strigau lui Crina: „Nu aveți rușine față de comunitate! Să vă fie rușine! (…) Ați fost o rușine când ați fost viceprimarul orașului!“ Iar Dunca a concluzionat că, la felul cum au decurs lucrurile, „cetățenii ar trebui să vină cu furcile peste noi“!

De fapt, joi, 13 iulie, fusese programată o ședință ordinară, însă cum lucrurile esențiale n-au fost votate, primarul Ioan Popa, prezent în sală, i-a sugerat lui Dunca: „După ședința asta, se poate convoca imediat o ședință de îndată. Lăsați-i să-și facă lista cu ce vor ei să facă cu banii ăștia și să vină cu o listă.“

Lucru care s-a și întâmplat, s-a făcut convocarea, s-a transmis prefecturii, consilierii au fost chemați peste jumătate de oră și la masa celei de-a doua ședințe s-a constatat că lipsește proiectul. S-a făcut proiectul, s-au întrunit comisii, s-au făcut negocierile, apoi au început dezbaterile.

În cea de-a doua ședință, Crina a avut de făcut un amendament cu câteva corecții greu de îndeplinit. Mai exact, își dorea ca banii de investiții să fie mutați la reparații pe tronsoane de drum unde, culmea, erau deja alocați bani pentru reparații. Și cum i s-a explicat că banii nu pot fi mutați legal de la investiții la reparații – lucru confirmat telefonic, în ședință, de șeful Fiscului cărășean, Doru Cozma – a vrut ca județul să se suprapună cu o investiție pe un drum deja preluat de CNI, riscând astfel să pierdem o finanțare de 80 de milioane de lei. Într-un final, nici amendamentul, nici proiectul nu au trecut. Totul după eforturi de șase ceasuri, cu rezultat zero.

JCS-A.M.