Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cu atât mai mult când destinaţia poartă denumirea „Centrul Zonal de Pregătire de Protecţie Civilă“!

Dacă reprezentanţii autorităţilor administraţiilor publice din judeţ nu reuşesc să ajungă departe, la cursurile obligatorii de protecţie civilă de la Craiova, de ce n-ar veni cursurile mai aproape de ei? Nu online, în sistem teleconferinţă, ci la modul clasic, tradiţional, cu lectori în carne şi oase! „Ne-am propus să facem o adresă, cu propunerea să se stabilească un subcentru, sau un centru, la Timişoara. Vom propune şi Băile Herculane, care ar avea mai mult succes şi s-ar putea organiza mai bine acolo.“, a declarat, zilele trecute, prefectul Ioan Dragomir.

Iniţiativa s-a născut în urma şedinţei Colegiului Prefectural din aprilie, în care lt.col. Ionel Petru Tilca, inspectorul şef al ISU, a informat auditoriul că niciunul dintre cei şapte edili programaţi să participe la curs în primul trimestru nu a ajuns la Craiova, deşi era vorba despre reprogramări pentru neparticipările din 2022. Dragomir s-a angajat, atunci, să ia legătura cu primarii, să-i convingă, Tilca urmând să abordeze viceprimarii. Între timp: „Am mai vorbit cu ei şi, pe undeva, au dreptate. E greu de mers la Craiova! Au multe probleme şi ei consideră că jumătate din timpul acela este pierdut!“, a explicat prefectul.

Nu ştim care jumătate ar fi, în opinia respectivilor edili, cea câştigată şi care cea pierdută. În condiţiile în care timpul costă bani, câştigul prin neparticipare trebuie să fi fost semnificativ mai mare decât plata amenzii de 50 de lei, pentru „neparticiparea la instruirile, exerciţiile şi aplicaţiile de pregătire privind protecţia civilă“. Aceasta pentru că, potrivit Legii 481 din 2004, fapta menţionată constituie contravenţie şi, demn de reţinut, se sancţionează la fel de aspru ca „neanunţarea sau neinformarea despre evenimentele periculoase produse sau privind măsurile de protecţie civilă luate ori necesar a fi luate“.

Până la o eventuală înfiinţare a unui nou (sub)centru zonal de pregătire, rămâne valabil actualul Plan de pregătire aprobat prin Ordinul Prefectului Nr.23 din 27.01.2023, prin care 29 de reprezentanţi ai administraţiei publice locale sunt trimişi pe serii, la cursuri, la Craiova. Despre prezenţa din trimestrul doi, ar fi de aşteptat o nouă informare, într-o viitoare şedinţă.

JCS-Walter Fleck