CARAȘ-SEVERIN – Nu mai puțin de 8.008 asemenea documente, cu o însemnătate colosală pentru pensia celor care au lucrat și înainte de 2011, stau neridicate la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în așteptarea ridicării de către titulari!
Deși carnetele de muncă au ieșit din schemă demult, întreaga țară trecând din 2011 la înregistrări electronice, încă există o sumă impresionantă de astfel de documente rămase neridicate. Procedura prevedea ca ITM să le predea angajatorilor, aceștia la rândul lor să le completeze cu datele aferente până la 31 decembrie 2010. Iar mai apoi acestea trebuiau să ajungă în păstrarea angajaților. În urma procedurii, însă, mii de carnete de muncă au rămas neridicate, la fiecare ITM din țară.
„Având în vedere numărul mare de carnete de muncă aflate în gestiunea Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraș-Severin, rugăm titularii (sau împuterniciții acestora) să se prezinte la sediul instituției noastre situat în Municipiul Reșița, strada Traian Lalescu, nr. 22, în vederea intrării în posesia acestora. La momentul de față există un număr de 8.008 carnete de muncă neridicate. Reamintim că acest carnet de muncă continuă să fie important pentru salariați sau foști salariați, chiar dacă, din data de 1 ianuarie 2011 a fost abrogată prevederea legală privind carnetul de muncă (Decretul nr. 92/1976). Potrivit înscrisurilor din carnetul de muncă, titularul își poate dovedi vechimea în muncă acumulată până la data de 31 decembrie 2010, fiind singurul act oficial prin care se dovedește vechimea în muncă, vechimea neîntreruptă în muncă, vechimea neîntreruptă în aceeași unitate, vechimea în funcție, meserie sau specialitate, timpul lucrat în locuri de muncă cu condiții deosebite, retribuția tarifară de încadrare și alte drepturi ce se includ în aceasta.“, transmite ITM.
Așadar, cei care au lucrat și anterior datei de 1 ianuarie 2011, dar nu au intrat în posesia cărții de muncă, sunt așteptați la ITM să și le ridice.
JCS-A.M.