REȘIȚA – Fitch Ratings a acordat orașului calificativul BBB-, unul identic cu ratingul României. Lucru onorant pentru oraș, întrucât ratingul este unul stabil cu sugestie de investiții. Informația a fost dezvăluită recent de primarul Ioan Popa cu referire la bondurile verzi pe care primăria intenționează să le emită în legătură cu tramvaiul și panourile din viitorul parc fotovoltaic!
Demers care s-a constituit într-un proiect pe care pe care primarul l-a supus atenției consilierilor locali în ședința de la finele lunii mai 2022. Atunci s-a decis angajarea unui auditor de top la nivel mondial, care să stabilească ratingul de oraș, întrucât stabilirea acestui rating este un pas important în procesul de emitere de bonduri verzi. Primarul estima atunci că, după ce auditorul va fi angajat, va dura șase-opt luni până când acesta va da calificativul.
Ulterior, primăria a angajat Agenția Fitch Ratings, căreia i-a oferit multe informații economice despre oraș. Recent a venit și ratingul de oraș. „Calificativul BBB- ne va ajuta foarte mult atunci când vom scoate bondurile. Asta pentru că fondurile străine de pensii vor să-și plaseze banii în zone sigure. Din acest punct de vedere, ratingul dat de Fitch ne onorează și ne bucură foarte mult!”, a declarat Ioan Popa.
Emiterea de obligațiuni reprezintă o sursă de venituri flexibile și neconstrânse de termene. Adică bani pe care primăria îi poate folosi cum și la ce dorește, spre deosebire de creditele bancare care se dau cu destinație exactă și termen fix de rambursare. Cu banii astfel câștigați, autoritățile locale își pot securiza cofinanțările pe proiectele europene. Lucru care se vrea la Reșița pentru proiectele în derulare precum tramvaiul, spitalul județean sau domeniul Semenic. Lucruri pe care primarul le explica în ședința de consiliu local amintită.
Valentin Miron, director VBM Partners, companie cu care primăria a mai lucrat, explica atunci avantajele obligațiunilor. Creditele bancare trebuie plătite peste o perioadă de la accesarea lor, însă la obligațiuni se plătește la sfârșitul perioadei de creditare dintr-o refinanțare printr-o altă emisiune de obligațiuni. Adică un roll-over pe care primării precum Timișoara, Bacău sau Albă Iulia îl practică demult.
Însă emiterea de obligațiuni presupune aducerea, alături de primărie, de investitori care cred în ceea ce face orașul.
Ratingul de oraș obținut recent de Reșița, despre care Jurnal de Caraş-Severin a scris în exclusivitate, reprezintă un pas important spre atragerea unor investitori de genul fondurilor străine de pensii. Banii astfel obținuți pot fi motorul roll-over-ului care se vrea implementat și la Reșița.
JCS-Ionel Ivașcu