Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cartea lui Marian Apostol abordează alte momente din istoria recentă a industriei orașului. Mai exact perioada 2000-2003 și începutul anului 2022, etape importante pentru prezentul și viitorul industriei reșițene!

În 300 de pagini, „Sindromul Reșița” reprezintă o scurtă istorie a mișcărilor sociale din zona Banatului de Munte, continuând astfel cartea „Decembrie de foc”, apărută în 2021. Aceste mișcări sociale descriu, chiar la nivel de detaliu, efortul de a menține focul aprins în Cetatea de Foc Reșița sau în Oțelu Roșu, într-o perioadă caracterizată de discursuri și decizii politice ce promovau ideea renunțării la „mormanul de fiare vechi” fără ca efectele în plan social să fie luate în calcul. Reținem asta din descrierea făcută de Daniel Marian volumului aflat în prezent sub tipar.

„Când întreprinderi foarte importante în economia acestui spațiu, CSR, UCMR sau combinatul din Oțelu Roșu, au fost trecute pe «lista neagră» a diverselor guverne, protestele muncitorilor au devenit singura șansă de a păstra ceva din urmele unei istorii fără de care întreaga zonă a Banatului Montan ar fi fost infinit mai săracă. Volumul descrie realitatea necoafată în cabinetele vremelnicilor secători de vlagă, interpuşi unei vieţi decente. Recunoaştem Omul şi Oamenii, vii şi conştienţi dincolo de porţile pe care unii le-ar vrea închise. Volumul vine pe fondul unei crize de informații necesare celor care doresc să studieze sistemul de relații industriale din perioada ce a urmat revoluției din decembrie 1989!”, scrie Marian despre „sindromul” lui Apostol.

JCS-Ionel Ivașcu