Caraş-Severin, Romania

BĂUȚAR – La capătul discuției cu primarul Romeo Răduță, am reținut că obiectivele momentului în comună sunt rețeaua de apă, cea de canalizare și drumurile. Primarul se arată mulțumit de ritmul lucrărilor la rețeaua de canalizare și la drumuri, existând chiar proiecte de extindere. Nu la fel de bine decurg lucrările la rețeaua de apă. Însă, pe lângă aceste obiective, primăria are în vizor și altele, pentru care a depus mai multe proiecte!

Rețeaua de apă e finanțată prin PNDL 1, canalizarea și drumurile se fac prin proiecte PNDL 2. La canalizare, lucrările au demarat în 2021, termenul de finalizare fiind finalul acestui an. Termen care are toate șansele să fie respectat întrucât, conform primarului Răduță, lucrările sunt în grafic. Și la drumuri execuția decurge foarte bine, valoarea proiectului fiind de aproximativ 18 milioane de lei, lungimea totală a porțiunilor aflate în lucru fiind de 18 km. De vreme ce lucrările decurg bine, primăria a depus pe Programul „Anghel Saligny” proiecte de extindere a rețelei de canalizare, respectiv de continuare a reabilitării drumurilor. Reținem că cele două extinderi valorează împreună aproximativ 25 de milioane de lei, iar în prezent se află la faza de avizare și vor acoperi aproape integral comuna.

Nu la fel de bine decurg lucrările la rețeaua de alimentare cu apă, lungă de 40 km, proiectată pentru a deservi aproape integral comuna. Este vorba despre un proiect în valoare de 12 milioane de lei, finanțat prin PNDL 1, la care lucrările, deși au demarat în 2018, în prezent nu depășesc stadiul de 60%. „Termenul inițial de finalizare era anul 2020, însă au fost prelungiri succesive. Va trebui să găsim o soluție în privința constructorului. Avem și un proiect de extindere a rețelei de apă, însă nu ne putem apuca de extindere înainte ca proiectul inițial să fie gata!”, a precizat Romeo Răduță.

Primarul ne-a vorbit și despre alte proiecte depuse de primărie. Unul dintre ele a fost depus pe AFM pentru reabilitarea căminului cultural de la Bucova, altele două au fost depuse pe CNI pentru construirea unei săli de sport, respectiv pentru reabilitarea dispensarului. Acesta din urmă este depus de mult timp, însă procedurile au stagnat, întrucât una dintre condiții este ca primăria să aibă proprietatea asupra terenului. Reținem că primăria este în tratative cu CFR pentru achiziționarea terenului de 1.400 mp necesar viitoarei investiții. „Dispensarul funcționează într-o clădire veche care trebuie reabilitată. Avem medic de familie și facem tot ce putem pentru a-l păstra, întrucât medicii sunt greu de atras la cabinete din comune.”, a încheiat Romeo Răduță.

JCS-Ionel Ivașcu