REȘIȚA – Societatea vrea să cedeze primăriei câteva terenuri, dar cineva din Ministerul Economiei se pune contra!
Primăria încă așteaptă o decizie, somând societatea că îi va bloca conturile dacă nu se ajunge la un rezultat. Deocamdată însă nu s-a întâmplat nimic. Primarul Ioan Popa a ținut să lămurească situația, ca urmare a unor zvonuri cum că ar fi fost deja blocate conturile societății. „E ca la Radio Erevan, când omul a fost sunat că a câștigat o mașină, care de fapt a fost cal și nu l-a câștigat, ci i s-a luat!”, rezumă Popa cele petrecute în cazul societății al cărei debitor a propus să facă dare în plată pentru datorii de circa 250.000 de euro. Așa s-a mai întâmplat în trecut, când primăria a preluat baza sportivă Arsenal cu tot complexul de acolo, care acum sunt parte a unui proiect CNI.
„IMR încă are multe obiective în afara incintei la care poate renunța. Ne-au propus să ne transfere câteva terenuri. În ultimele luni, ne-a ajuns la ureche faptul că se opune cineva din minister. Ministerul Economiei este la PSD, Flavius Nedelcea este secretar de stat de la PSD, Romarm este sub Ministerul Economiei și IMR e parte din Romarm. Decizia e acolo. Dacă nu se face dare-n plată, termenele merg înainte și riscăm să vină în control Curtea de Conturi, cum vine în fiecare an în aprilie-mai, și vom fi întrebați de ce nu ne adunăm banii din piață!”, declară Popa.
În consecință, primăria s-a adresat directorului actual al IMR, Adrian Ponoran, să insiste ca acționarii societății ia o decizie, care se lasă așteptată. În 2018, primarul a ținut legătura cu Rheinmetall, care vroia să facă la Moreni o fabrică de transportoare blindate cu sisteme de tragere produse la Reșița. Era pregătit un memorandum la guvern care urma să fie semnat la Reșița, însă acesta nu s-a mai semnat nicăieri. Popa e de părere că, pentru fabricile din România care au produs armament în ultimii 30 de ani, se pot aloca resurse din cei 2% din PIB, adică în jur de 7 miliarde de euro pe care România îi cheltuie pentru apărare. Asta deoarece, dacă IMR intră în insolvență, soluțiile vor fi mult mai greu de transpus în fapte. Motiv pentru care primarul dă asigurări că primăria nu va duce lucrurile în direcția insolvenței IMR.
De altfel, critici pentru Ministerul Economiei au venit, în cazul IMR, și din partea unor foști militari de rang înalt ai României, unul dintre aceștia fiind generalul în rezervă Virgil Bălăceanu. Acesta declara recent, în contextul războiului din Ucraina: „Noi am produs și tunurile de 152 mm care sunt în dotarea Armatei României. Acum fabrica de tunuri Arsenal din Reșița pentru 2023 nu are nicio finanțare de la Ministerul Economiei. Ei au propus Ministerului Economiei un sistem de încărcare mai rapidă a obuzierului, așa încât debitul de foc să fie crescut. Ministerul Economiei nu a luat nicio măsură și Arsenalul e în pericol să fie închis în perioada următoare, ori noi trebuie să asigurăm mentenanța gurilor de foc din dotarea Armatei României pentru a avea stare de operativitate înaltă!”
JCS-Ionel Ivașcu
FOTO: Bogdan Andrei Mihele (arhivă)