CARAȘ-SEVERIN – Ca de obicei, împărțeala banilor către orașe și comune, din fondurile disponibile la nivel de județ, a atras după sine tot felul de discuții și supoziții, mai ales vizavi de cele două comune care nu au primit nimic. De ce? Pentru că nu au cerut…
Situația puțin neobișnuită a ieșit la iveală atunci când, în plenul ședinței Consiliului Județean, Gheorghe Filipescu, directorul general al AquaCaraș, a luat cuvântul pentru a le cere aleșilor județului să dea localităților măcar banii necesari să-și acopere contribuția proprie la marele proiect pentru apă și canal, de peste 1 miliard de lei, de care vor beneficia: „Știm ce avem de făcut, nu-mi permit să vă dau sfaturi, dar vă rog să aveți în vedere cofinanțarea pe care trebuie s-o plătească cele 13 UAT-uri și pentru care trebuie să facem dovada, până în 15 februarie, că o avem. Să nu mai avem problemele pe care le avem de exemplu pe cel fazat, unde din 2012, nici acum nu avem cofinanțarea de la unele dintre UAT-uri“.
Așa s-a constatat că Grădinariul nu are niciun ban de la județ, deși are de achitat contribuție proprie la noul proiect pentru apă. Era în dezbatere proiectul legat de repartizarea celor 38 de milioane de lei, bani pe care județul îi avea la dispoziție din cota de 6% din impozitul pe venit, reprezentând fond la dispoziția CJ pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a celor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care UAT-urile nu au posibilitatea să și le finanțeze singure, incluzând și sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Bani care se dau strict pe aceste trei destinații.
Revenind la contribuția UAT-urilor pentru apă, „și Grădinariul are?“, a întrebat consilierul județean Ioan Crina, știind că respectiva comună avea alocare zero. Președintele CJ, Romeo Dunca, i-a răspuns: „Din păcate, nu a cerut, ce să fac? Nu putem să-i dăm! Consiliul Județean are 750.000 de lei de plătit, Caransebeșul are 2 milioane, Bocșa are 735.000 de lei, Oțelu Roșu vreo 200.000, Teregova are 500.000. Am discutat înainte cu primarii și au spus fiecare că vor plăti, fiecare, cel puțin jumătate din această sumă“. Potrivit lui Gheorghe Filipescu, „lucrările în afara UAT-urilor și le asumă CJ, în valoare de 40 de milioane de lei“. Altfel spus, „ne-am bucurat pentru un miliard, dar trebuie să dăm și noi“, a concluzionat șeful județului. Chiar dacă vorbim de 2%, la un miliard, contribuția este suficient de consistentă încât să fie împovărătoare pentru UAT-uri.
Explicaţii logice
Chiar dacă toate primăriile ar trebui să aibă banii necesari pentru aceste cheltuieli, nu toate i-au cerut… Secretarul general al județului, Darian Ciobanu, a subliniat faptul că regula a fost aplicată în urma unui precedent, având la bază sentințe date în cazuri similare, în legislaturi anterioare: „Am folosit anumite sentințe pe care le-am dobândit în timp, dictate de atitudini pe care le-am avut și de anumite precedente. În sentințele respective, definitive astăzi, am avut într-un exercițiu 3 UAT-uri, recte Ezeriș, Domașnea și Ocna de Fier, care fie n-au cerut, fie n-au respectat termenul de decădere, au solicitat mai târziu. Instanța a stabilit că dacă nevoia celorlalți este mai mare, nu poți să dai dacă nu s-a cerut. Acum, pe cele două UAT-uri (Grădinari și Lăpușnicel – n.r.), Grădinari s-a calat pe termen, a răspuns în termen, dar n-a solicitat nicio sumă pe nicio destinație din cele 3 la care face trimitere legea. Ori procentul pe care îl împărțim, în cifre absolute, reprezintă 0,0 nu știu cât din nevoia exprimată de toate UAT-urile. Și atunci am avea un dublu standard, dacă am da la Grădinari sau altui UAT, dacă n-a cerut, în detrimentul celorlalți“.
S-a concluzionat faptul că respectivele comune ar avea excedent pe anul trecut, pentru că „așa spune și legea, dacă din venituri proprii nu le pot suporta. Cheltuieli pe funcționare, cheltuieli pe dezvoltare, pe infrastructură pe care, din veniturile lor proprii, nu le pot suporta. Ori dacă a avut excedent Grădinariul, fie pe funcționare, fie pe dezvoltare, atunci apare ca atipic să mai soliciți bani județului“, a încheiat secretarul general al județului.
JCS-Antoniu Mocanu