CARAŞ-SEVERIN – Ministerul Muncii a aprobat la finalul anului trecut actualizarea clasificării ocupaţiilor din România (COR) prin introducerea a 3 noi ocupaţii care se referă la energia eoliană!
Este vorba despre tehnician instalare turbine eoliene – cod 311313, tehnician mentenanţă turbine eoliene – cod 311311 şi tehnician inspecţii şi reparaţii pale de turbine eoliene – cod 311312. Din statistici reiese faptul că printre primele 5 judeţe din ţară unde s-a arătat un interes major către specializarea în domeniile energiilor regenerabile se află şi Caraş-Severin. Astfel, până în septembrie 2023, peste 2.400 de persoane înscrise, din care 400 pe lista de aşteptare suplimentară, se vor califica, la nivel naţional, în meserii din domeniul energiei verde.
După cum ştiţi, judeţul nostru atrage tot mai mulţi investitori în domeniul energiei eoliene. La finele anului trecut, un proiect eolian de 132 MW, investiţie de circa 150 de milioane de euro a unui grup austriac, Windkraft Simonsfeld, a primit avizul tehnic de racordare la reţeaua de energie electrică, parcul urmând să fie conectat la cea din Caraş-Severin. Potrivit Transelectrica, austriecii își vor derula investiția în satul Sfânta Elena, pe raza comunei Coronini, acolo unde intenționează să amplaseze 22 de turbine eoliene din clasa 6 megawați.
Tot anul trecut a fost avizată documentaţia pentru două PUZ-uri, denumite „Potoc 1”, respectiv „Potoc 3”. Acestea vizează amplasarea de parcuri eoliene în extravilanul mai multor comune din zona Oraviţei. Concret, Potoc 1 se va întinde pe 50 de hectare în extravilanul comunelor Răcășdia, Ciuchici și Ciclova Română, în timp ce Potoc 3 va acoperi 126,4 hectare în extravilanul comunelor Răcășdia, Ciuchici, Berliște, Naidăș și Vrani. Aşadar, concretizarea unor astfel de investiţii necesită şi locuri de muncă cu o calificare anume.
JCS-Nina Curiţa