Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Expoziția de cărți poștale, deschisă azi în foaierul sălii de ședințe „Sorin Frunzăverde” a Consiliului Județean, reunește ilustrate vechi cu orașele județului. Rezultată din colaborarea între Arhivele Naționale Caraș-Severin (ANCS) și Muzeul Banatului Montan (MBM), expoziția se dorește a fi itinerantă în locurile prezente în imagini de altădată!

Cadre din Reșița dispărută reprezintă doar o parte a ilustratelor prezente în expoziție. Se poate vedea strada Mihai Viteazul, una dintre ilustratele în care apare fiind din 1898, an din care datează cinci vederi prezente în expoziție, patru litografii și o heliografie. Cândva, în Reșița exista strada Gării, acum ea apare doar în vederi. Pornea de la gara uzinală dispărută în 1974, așa cum au dispărut strada Gării și o parte din strada Mihai Viteazul. Actuala stradă a Castanilor, cândva Corso, ducea în parcul Duca, actuala grădină zoologică. Pe strada Traian Lalescu, la nr. 16-18, încă există o clădire pe care criticul de artă Ada Cruceanu o consideră cea mai frumoasă, deși are fațadă distrusă și adăpostește locuințe sociale. Mai sus de ea își aveau atelierul frații Neff.

De la litografia din 1898, anul nașterii lui Alexander Tietz, și până la tipografia propriu-zisă de la sfârșitul anilor ‘30, avem de-a face cu cel puțin șapte ateliere fotografice în Reșița. Ele produc carte poștală având și tiparniță proprie, ba unul dintre ateliere are și magazin propriu. „Important este că, prin aceste ilustrate, Reșița s-a promovat continuu nu numai prin imaginea civilă, ci și prin cea industrială. Foarte puține localități din Europa și-au permis asta, iar asemenea ilustrate sunt adevărate documente despre o urbe care devine oraș abia în 1925. Așadar, o bună parte dintre aceste ilustrate vorbesc despre localitatea Reșița”, afirmă criticul de artă despre expoziția care „vorbește” și despre celelalte orașe din județ.

Cartea poștală însă arată arhitectura urbană a acestora. În opinia Liviei Magina, director MBM, ar fi interesant ca lângă fiecare carte poștală, să fie expusă și imaginea de azi, dar și expunerea reversului ilustratei, întrucât undele dintre ele conțin și mesaje care „vorbesc” la fel de mult precum imaginile.

„Din depozitele noastre, am extras cărți poștale referitoare la orașele din județ din fondul arhivistic personal Valeriu Leu. Noi, ca și instituție, păstrăm documente ale instituțiilor, dar avem posibilitatea să păstrăm și să valorificăm și documente provenite de la persoane fizice, colecționari sau familii și suntem deschiși să primim în continuare asemenea colecții”, a punctat și Laurențiu Roșu, directorul ANCS.

Simultan, la galeria Direcției pentru Cultură Caraș-Severin, a fost vernisată o expoziție fotografică și filatelică dedicată poetului național, Mihai Eminescu. Cele două evenimente se înscriu în seria manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale. Vineri, de la ora 12, la muzeele din Reșița și Caransebeș au loc evenimente similare.

JCS-Ionel Ivașcu