BĂUȚAR – Apa, canalizarea și drumurile sunt lucrările momentului la Băuțar. Urmează alte investiții!
Din declarația primarului Romeo Răduță, am reținut că, până la finele lui 2023, trebuie să fie gata rețelele de apă și canalizare care vor deservi satele Băuțar și Bucova. Conform primarului, apa „merge” foarte greu. Rețeaua este realizată 50%, deși trebuia să fie gata de doi ani, iar termenul de finalizare a fost prelungit de două ori. Este vorba despre un proiect în valoare de 11 milioane de lei, finanțat prin PNDL 1, lungimea rețelei cu alimentare la Bucova depășind 40 km. Canalizarea se „mișcă” mai bine decât apa, fiind la stadiul de 55%. Investiția se ridică la 24 de milioane de lei, fiind posibilă prin PNDL 2. Lungimea rețelei depășește 40 km, stația de epurare fiind la Băuțar.
Primarul se arată, în schimb, foarte mulțumit de ritmul lucrărilor la proiectul de asfaltare străzi, în valoare de 23,5 milioane de lei, derulat prin PNDL 2. Din totalul de 18 km, constructorul din Lugoj a turnat deja asfaltul pe mai bine de jumătate, iar porțiunea rămasă este 90% pregătită pentru asfaltare.
Romeo Răduță ne-a vorbit și despre obiectivele pe care primăria le are în vedere. Astfel, la CNI au fost depuse două proiecte, ambele fiind pe lista sinteză. Unul vizează ridicarea unei săli de sport în apropierea școlii din centrul de comună, celălalt reabilitarea clădirii dispensarului. Pentru asta, primăria este în tratative cu CFR pentru achiziționarea a aproximativ 1.400 mp de teren, solicitare la care CFR a răspuns pozitiv. „Avem medic de familie și stomatolog, foarte greu reușești asta la sat. Pe perioada lucrărilor, avem disponibilă o altă locație în Băuțaru de Sus, unde vom muta partea medicală”, ne-a declarat primarul Răduță.
În atenția primăriei se află și căminul cultural de la Bucova, pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a acestuia fiind depus un proiect la AFM. De asemenea, a fost depus pe PNRR un proiect pentru introducerea gazului. Magistralele de gaz tranzitează zona, iar asta face comuna prioritară pentru o asemenea investiție, viitoarea rețea având în jur de 60 km.
De asemenea, pe programul „Anghel Saligny” au fost depuse două proiecte. Unul vizează extinderea canalizării, la care se lucrează în prezent în zone neincluse în proiectul inițial. Celălalt țintește modernizarea celor 16 km de străzi din comună rămase neasfaltate. Împreună, cele două proiecte se ridică la valoarea de 25 de milioane de lei. Speranța primarului Răduță este ca proiectele aflate în prezent în lucru să fie finalizate la termen și că cele depuse spre finanțare vor avansa cât se va putea de rapid.
JCS-Ionel Ivașcu