CARAŞ-SEVERIN – Aceasta este esenţa raportului prezentat recent de Romsilva în cadrul ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural!
Raportul Direcţiei Silvice Caraş-Severin, prezentat recent Instituţiei Prefectului, conţine date referitoare la efectele pe termen scurt şi mediu produse în economia judeţului, ca urmare a includerii unor mari suprafeţe de fond forestier cu caracter de producţie în arii naturale protejate. „Judeţul Caraş-Severin a avut 4 situri candidat cu o suprafaţă totală de 17.597,8 ha (Izvoarele Nerei – 4,677,5 ha, Cheile Nerei Beuşniţa – 4.292,3 ha, Iauna Craiovei – 3.517,4 ha şi Domogled Coronini Bedina– 5.110,6 ha), acestea fiind calificate și înscrise în Patrimoniului Mondial UNESCO. Extinderea zonelor de protecție strictă și integrală din cadrul acestor parcuri ar presupune restricționarea aplicării lucrărilor silviculturale pe încă o suprafață în plus de 19.434,17 ha, rezultând astfel o suprafață totală de 59.193,54 ha. Volumul de masă lemnoasă afectat de această majorare este de 53.279 mc, din care din produse principale 44.135 mc și produse secundare 9.144 mc. Astfel, accesul la resursa valorificabilă și de cea mai bună calitate este grevat de prezența a exagerat de multor arii naturale protejate, păduri virgine și cvasivirgine, rezervații științifice, care acoperă 60% din suprafața județului Caraș-Severin, suprapuse în cea mai mare parte a lor pe fondul forestier proprietate publică administrat de unitatea noastră“, a arătat Ion Tabugan, directorul Direcţiei Silvice Caraş-Severin.
Tot în acest raport sunt prezentate şi urmările din industria de profil, dar mai ales, asupra consumatorilor casnici care folosesc ca sursă de încălzire materialul lemnos. „Datele oficiale arată că aproape jumătate din gospodăriile din țară se încălzesc cu sobe cu lemne. Mai mult în mediul rural, procentul acestora crește cu până la peste 80%. În Caraș-Severin există o suprafață suficient de mare de terenuri acoperite cu păduri, care fac obiectul unei întrețineri periodice și permanente, a aplicării unor tratamente silvotehnice specifice, cu o vastă experiență dobândită de-a lungul deceniilor de aplicare. Trebuie precizat și faptul că extinderea zonelor de protecție strictă și integrală din cadrul acestor parcuri ar putea conduce și la dezechilibre ale habitatelor, întrucât nu există nici un fel de studiu de specialitate care să justifice acest lucru. Utilizarea acestei energii regenerabile pentru încălzirea locuințelor creează o serie de avantaje atât în ceea ce privește prețul energiei, cât și din punct de vedere ecologic“, a mai subliniat Ion Tabugan.
Potrivit statisticii Romsilva, regimul ariilor protejate în partea de sud-vest a ţării este următorul: Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei 61.211 ha (23.185 ha în Caraş-Severin şi diferenţa în Mehedinţi şi Gorj), Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa 36.758 ha, Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului 36.161 ha şi Parcul Natural Porţile de Fier 128.227 ha (74.774 ha în Caraş-Severin şi restul în Mehedinţi). În Catalogul Naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România este inclusă suprafaţa de 17.345,58 ha, ceea ce reprezintă 30% din totalul acestora la nivel național.
JCS-Nicoleta Moraru