REȘIȚA – Este tema dezbătută în cadrul unei recente întâlniri, găzduită de Muzeul Banatului Montan (MBM). Prezenți la aceeași masă, colecționari și specialiști au subliniat importanța colaborării între instituțiile de cultură, pentru ca patrimoniul cultural privat să devină mai accesibil publicului larg!
Directorul MBM, Livia Magina (foto), consideră că se pot realiza lucruri deosebite prin mai buna valorificare a patrimoniului cultural al județului. Doar că legislația ambiguă păstrează „la sertar” obiecte care ba sunt de patrimoniu, ba nu sunt. Un exemplu edificator sunt piesele de numismatică ale colecționarilor din județ care, pe lângă monede, dețin și diverse cărți poștale, medalii sau insigne. Pentru că dețin colecții frumoase vor ca obiectele și circulația acestora să se înscrie în cadru legal, motiv pentru care colecționarii s-au gândit să se asocieze. Însă, când a trebuit ca exponatele lor să fie clasate ca obiecte de patrimoniu, legislația și-a arătat… ambiguitatea.
Aceste aspecte au fost punctate de Mihai Zamfirescu, reprezentantul colecționarilor de numismatică din județ, la recenta dezbatere pe tema patrimoniului cultural mobil între public și privat. Temă puțin abordată chiar la nivel național, context în care managerul Livia Magina a arătat necesitatea de a face mai vizibil patrimoniul cultural al județului, aceasta fiind și scopul întâlnirii găzduită de MBM. Pentru asta, cei prezenți au subliniat importanța colaborării atât între muzee, cât și cu celelalte instituții de cultură. Idee salutată de Ionel Bota, directorul complexului muzeal aflat sub tutela Primăriei Oravița. „Ne-am dorit să protejăm clădirile istorice din oraș, care se pot pierde dacă nu le-am proteja, chiar și prin organizarea de muzee tematice unde vrem să păstrăm colecții private, pentru că sunt mulți colecționari în Oravița și împrejurimi. Ideea legăturii directe cu muzeele din Reșița și Caransebeș este una binevenită”, a spus Ionel Bota, susținut de documentaristul Ion Gheorghe Chira.
Prezent la dezbatere, Claudiu Vânătu, muzeograf al colecției muzeale a Episcopiei Caransebeșului, a vorbit despre cele două expoziții din cadrul colecției. Una este temporară și se vrea diversificată continuu pentru ca vizitatorii să revină. Cealaltă este permanentă și, deși de mici dimensiuni, este importantă pentru Episcopia Caransebeșului. „Suntem deschiși la colaborarea cu alte instituții și cu persoane care dețin colecții private și doresc să le expună”, afirma Claudiu Vânătu.
Pentru colecțiile unice în țară de tehnică foto-video și de jocuri video, Andrei Bălbărău a primit o „casă” din partea Centrului UBB, „casă” din care i-ar place să iasă mai mult pentru ca exponatele sale să devină mai vizibile. Context în care o lege mai clară și colaborarea dintre instituții sunt binevenite. Idee salutată și de Dacian Rancu, directorul muzeului din Caransebeș.
JCS-Ionel Ivașcu