DALBOŞEŢ – Cu aceste cuvinte încărcate de semnificaţie, rostite de dr. Sorin Pescariu, a fost încheiat evenimentul de aniversare a 120 de ani de la înființarea asociației „Reuniunea de Cetire şi Cântări” din Dalboşeţ!
Sâmbătă, la Căminul Cultural din localitate, fii ai satelor Dalboşeţ şi Şopotu Vechi, mulţi plecaţi prin alte zări, dar şi o serie de invitaţi de seamă ai gazdelor, s-au reunit pentru a sărbători cei 120 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei „Reuniunea de Cetire şi Cântări” care a avut un rol important pentru comunitate. Preşedintele actual al asociaţiei, profesorul doctor Sorin Pescariu, fiu al satului Dalboşeţ, a fost iniţiatorul acestei acţiuni de suflet, iar evenimentul, sprijinit de Primăria Dalboşeţ şi primarul Florin Curiţa, a fost o reuşită.
După discursurile susţinute, a fost lansat un număr festiv al revistei „Foaia dalboşeană pentru Almăj”, în care mai multe personalităţi ale zonei şi-au expus punctele de vedere vizavi de viitorul Văii Almăjului, precum şi o medalie jubiliară care a fost împărţită tuturor celor prezenţi. Toţi cei prezenţi au fost încântaţi cu un program artistic asigurat de elevii de la Școala Generală din Dalboşeţ, Corul bisericii din Dalboşeţ, Fanfara de la Bănia, despre care Sorin Pescariu spunea că face parte din sufletul său, Formaţia Virtuozii Banatului în frunte cu renumiţii violonişti Ilie şi Radu Vincu sau celebrul rapsod cărăşean Traian Jurchela. Totul s-a încheiat cu o horă pe acordurile Fanfarei din Bănia, purtată de primarul comunei Dalboşeţ, în care s-au prins să joace toţi invitaţii.
„Este o acţiune importantă pentru comunitate, pentru zonă. Îi mulţumesc dlui Pescariu pentru implicare, vă mulţumesc tuturor pentru prezenţă. V-am mai spus cu alte ocazii că îmi place să susţinem evenimentele care aduc la un loc oamenii şi comunităţile din Almăj, că iubesc tradiţiile şi obiceiurile şi mereu voi fi adeptul faptelor care ne unesc. Sper să fie cât mai multe“, a precizat primarul Florin Curiţa.
„Aniversăm constituirea Reuniunii de Cetire și Cântări, asociație culturală înființată de înaintașii noștri din Dalboșeț, comitatul Caraș-Severin, Imperiul Austro-Ungar, în anul 1902. Din păcate a venit comunismul și totul a fost desființat, a dispărut inițiativa liberă în toate activitățile. Corul din interiorul Bisericii a fost singura mărturie a timpurilor trecute. După Revoluția din 1989, abia în anul 2002 am reînființat asociația, sub aceeași denumire, dar cu un statut mult mai stufos, implicit scopurile, în conformitate cu vremurile de vorbă multă și faptă puțină. În anul 2022 aniversăm 120 de ani de la înființarea primei Reuniuni și 20 de ani de la reînființare, distanța dintre cuvinte și faptele acoperitoare nu pare să se micșoreze. Totuși, existăm! La mulți ani, Reuniunea de Cetire şi Cântări Dalboşeţ’’, a spus în alocuțiunea sa inițiatorul acestui eveniment, medicul Sorin Pescariu.
Trebuie precizat faptul că aşa cum stă bine unei manifestări care aniversează tradiţia, mai mult de jumătate dintre cei prezenţi, în frunte cu medicul Sorin Pescariu, au îmbrăcat costumul popular. Totul s-a derulat ca într-o familie mare, atmosfera fiind încărcată de emoţie şi semnificaţii. L-am privit pe doctorul Sorin Pescariu cât de implicat este în tot ceea ce s-a întâmplat sâmbătă la Dalboşeţ. I-am admirat smerenia cu care şi-a ţinut discursul, cu care a ascultat cântecele corului din Dalboşeţ, dar şi ale celorlalţi invitaţi. Este fascinant cum personalitatea puternică a omului al cărui nume a trecut şi graniţele ţării se îmbină cu smerenia omului crescut în lumea satului, o smerenie care înalţă şi care l-a ajutat sâmbătă pe Sorin Pescariu să arate tuturor cât de simplu ne putem duce identitatea în veşnicie.
„Ăsta-i Dalboşeţul, ăsta-i Caraşul, ăsta-i Banatul!“, sunt cuvintele care au încheiat aniversarea a 120 de ani de la înființarea Asociației „Reuniunea de Cetire şi Cântări” din Dalboşeţ!
JCS-Nina Curiţa
FOTO: Silviu Velcotă