Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Primăria a transferat cu titlu gratuit vechiul RMN către spitalul condus de Adrian Cican la Orșova, pentru a face loc unu nou RMN, și mai performant!

„Zilele acestea vine aparatură foarte valoroasă la Caransebeș, printre care și cel mai performant RMN posibil în acest moment. Și RMN-ul din 2014, la vremea respectivă, era foarte modern și încă e foarte performant. Să nu credeți că a fost o înțelegere cu Cican și spitalul de la Orșova, noi am trimis adrese la toate spitalele din zona de vest pentru a prelua acest RMN cu titlu gratuit, mai multe s-au arătat interesate, dar Cican e Speedy Gonzales și s-a mișcat foarte repede. Noul RMN care vine e mai performant cu 30 la sută decât actualul. Transferul e gratuit, dar Orșova are de achitat o sumă foarte consistentă firmei specializate care-l transferă. Din discuțiile pe care le-am avut cu cei de la spital, va fi o pauză de două săptămâni în funcționarea RMN-ului la Caransebeș”, a precizat primarul Felix Borcean, care nu a uitat că Cican a fost managerul spitalului caransebeșean într-o perioadă destul de delicată.

Ambele RMN-uri sunt achiziționate prin fonduri europene, cel vechi în 2014, cel nou în 2022, iar funcționarea concomitentă a celor două aparate la Caransebeș ar fi fost destul de dificilă. De ce? A lămurit lucrurile tot edilul Borcean: „Și eu am gândit inițial de ce să nu avem două RMN-uri, dar în contractul cu CJAS e foarte greu să decontezi cazurile chiar și cu un singur RMN. Apoi era foarte dificil să-l amplasăm într-un alt spațiu sau pe cel nou să-l plasăm în alt spațiu, ne-ar fi costat câteva zeci de mii de euro. Casa nu decontează decât un anumit număr de investigații la RMN, care se consumă foarte rapid. Mai mult, nu avem decât un singur medic specializat în acest domeniu, pe Călin Grozăvescu, i-ar fi fost aproape imposibil să gestioneze două aparate. Și eu am zis ce bine ar fi să avem două, că știu că sunt cozi la RMN, dar ar fi fost un orgoliu prostesc”.

Vechiul RMN va ajunge așadar la spitalul din Orșova, acolo unde merg și destui pacienți cărășeni din zona Herculane. „Mulțumesc foarte mult Caransebeșului, e un lucru fantastic pentru Orșova, noi trebuie să respectăm procedurile în transferul RMN-ului și nu cu puțini bani. Dacă lucrurile decurg normal, în maximum două luni RMN-ul va fi pus în funcțiune la Orșova. Este un aparat RMN Siemens cu toate softurile necesare pentru examinări și mai poate funcționa în contract cu CJAS Mehedinți aproximativ 4 ani, iar după aceea va funcționa în regim cu plată. Costurile de demontare, relocare, montare, reabilitare clădire sau containerizarea lui, transport, chirie aparat până la montare (condiții speciale asigurate de firme specializate) au un cost de aproximativ 200.000 euro, suportate din bugetul spitalului”, a declarat și managerul spitalului orșovean, Adrian Cican, adăugând că un RMN nou ar fi costat între 1,3-1,5 milioane de euro fără TVA, la care s-ar fi adăugat și costurile privind amenajarea locației lui și umplerea cu heliu.

JCS-R.M.