CARANSEBEȘ – Pe Sebastian Lungu, om cu muntele în suflet și având ca hobby produsele naturale, l-am cunoscut la unul dintre târgurile agricole desfășurate în această toamnă. „Specialitatea” lui e pălinca de mure, pe care o produce din fructele pe care i le dă cultura de un hectar, înființată acum cinci ani!
Aerul curat și produsele micilor producători locali, elementele unui stil de viață sănătos. Atunci când munca la Salvamont îi lasă timp liber, se dedică cu mare drag culturii pe care a înființat-o pe pământul cumpărat de la bunica sa. Nu-i este greu, pentru că ambele se desfășoară în natură. Unde mai pui că, fiind una ecologică, cultura necesită puține îngrijiri întrucât Sebastian îi aplică doar câteva tratamente sau stropiri.
Ideea i-a fost sugerată de unchiul său din Moldova, care pe nouă hectare are o cultură diversificată, dintre care două hectare cu mure. A fost la un eveniment acolo, prilej cu care unchiul i-a arătat cultura proprie, care pe Sebastian l-a surprins atât de plăcut însă s-a hotărât să încerce și el. Ulterior, a investit destul de mult în tot ce presupune cultura sa, inclusiv cazanul nou pentru producerea pălincii, cumpărat din Serbia, dar și linia de procesare nu foarte automatizată, dar perfectă pentru activitatea sa. Totul a fost pe cont propriu.
„Pălinca de mure e un produs mai special, de foarte bună calitate și cu o aromă deosebită. Fac în jur de 20-30 litri pentru că se distilează de două ori și, din acest motiv, se pierde destul de mult. Am deja clienți care au fost foarte mulțumiți. Mai mult pentru ei fac pălinca, iar la târguri merg în limita timpului. Mai fac și suc de mure în combinație cu măr, iar mai demult am făcut siropuri de con de brad, muguri de brad și soc”, aflăm de la Sebastian.
Deocamdată continuă la nivelul actual, deoarece o cultură mai mare implică multe aspecte de care nu s-ar putea ocupa împletind hobby-ul cu munca. Dacă însă va găsi oameni care să se poată ocupa foarte bine de o cultură mai mare, n-ar spune „nu” extinderii suprafeței. Ne îndeamnă pe toți să avem încredere în producătorii locali și să căutăm produsele lor întrucât la magazine sunt produse care plac ochiului, dar care nu sunt neapărat benefice sănătății.
„Dacă nu-i musai să stea între patru pereți conectați la tehnologie, să iasă din oraș, să se delecteze și să facă mișcare”, e îndemnul la un stil de viață cât mai sănătos pe care ni-l adresează absolventul facultății de educație fizică pe care natura l-a prins în vraja ei de care nici nu-i trece prin gând să se despartă.
JCS-Ionel Ivașcu