REȘIȚA – Lui Sabin Miloș i-a plăcut apicultura dintotdeauna. Viitorul stupinei este însă incert. Asta deoarece nici vremea și nici vremurile nu mai sunt ca acum zece ani, când au fost ani prolifici pentru apicultură și pentru înmulțirea familiilor de albine!
Anul trecut însă nu s-a făcut miere de salcâm deloc. Și când Sabin i-a întrebat pe cei bătrâni, aceștia i-au spus că niciodată n-au văzut așa ceva. Pe când era copil, bunicul îl lua la stupină și mereu îl învăța câte ceva pe nepotul care nu ezita să-i dea o mână de ajutor. Stupina număra vreo 15-20 de stupi care dădeau miere pentru cei ai casei, surplusul fiind vândut oamenilor din sat. În 2011, stupina însuma 30 de familii, peste un an ajungând la 108, respectiv la 173 în 2013. A fost momentul de vârf, când Sabin accesa o finanțare europeană de 40.000 de euro. Cu acești bani și din profitul reinvestit își cumpăra o platformă apicolă, un vagon apicol, 60 de lăzi pentru albine, o camionetă, unelte apicole și scândură pentru rame apicole.
„De prin 2012, apicultura a luat amploare, am început să produc pentru comercializare și să practic și pastoralul din 2013. Am fost în zona Petroșani prin 2015 după salcâm. Din 2018, ne-am orientat spre Herculane, unde este o zonă bună de salcâmi. Producem miere de rapiță, salcâm, tei, polifloră, floarea soarelui și-n vreo doi ani am avut noroc și de miere de mană. Când am făcut proiectul aveam 173 de familii, atâtea trebuia să am ca să accesez banii. Trebuia să le înmulțesc până la 228 în 2015, dar la un moment dat am ajuns la 240 de familii”, aflăm de la Sabin.
Ulterior însă, a trebuit să se restrângă pentru că pastoralul e greu, iar tratamentele aplicate rapiței și florii soarelui au făcut iernile tot mai greu de trecut pentru albinele care ieșeau în primăvară tot mai puține. Acum Sabin are 98 de familii, însă nu se arată prea încrezător că toate vor trece iarna.
Produsele dulci le vinde pe cont propriu deoarece nu mai merită să vândă la angro, căci prețul oferit de angrosiști e același de ani de zile în timp ce toate s-au scumpit. Cu toate astea, Sabin, susținut de tatăl și fratele său, vrea să meargă înainte cât va mai putea. Se vor bucura să-i învețe tainele apiculturii și pe cei mici însă ca pe un hobby, nu pentru a trăi din apicultură.
„Le recomand tuturor să încerce să consume cât mai multe produse naturale, de la producători. La magazine, la cum s-au scumpit toate, sunt tot mai multe chimicale, iar calitatea lasă de dorit”, încheie Sabin Miloș.
JCS-Ionel Ivașcu