CARAȘ-SEVERIN – Acestea sunt încasările în opt luni din 2022, realizate de Vama Naidăș și Biroul Vamal Caraș-Severin. Mai exact 2,6 milioane de lei încasați la punctul de frontieră cu Serbia, respectiv 18 milioane de lei încasați la nivel de județ!
Suma vămuită la Naidăș poate părea mică însă, dacă socotim și TVA-ul amânat de la plată, încasările ajung la 3,7 milioane de lei, fiind foarte aproape de planul de 4 milioane de lei.
Conform raportului de activitate, semnat de șeful Biroului Vamal Naidăș, Cătălin Zărnescu, aceste încasări reprezintă taxe vamale şi TVA încasat la operațiuni de punere în liberă circulație a mărfurilor de proveniență Serbia, în special materiale de construcții, adică țiglă, nisip și cărămidă, fontă, aceasta din urmă fiind materie primă pentru Combinatul Siderurgic Reșița. Conform aceluiași raport, 52.000 de mașini și 152.000 de călători au trecut prin vamă în primele opt luni ale anului. Cifre care arată o creștere cu 350%, respectiv 377% față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă este să ne luăm după aceste cifre, am putea gândi că județul a devenit foarte atrăgător pentru cei care vin sau pleacă din țară. Autoturismelor care au trecut prin vamă li se adaugă 126 de autocare, 1522 de microbuze, 2453 de camioane de marfă și 336 de nave, toate vămuite la Naidăș.
La Biroul Vamal Caraș-Severin au fost încasați din taxe vamale două milioane lei în opt luni. Sumă care poate părea mică, însă politica vamală a Comunității Europene şi, implicit, a României este de liberalizare a schimburilor economice, prin acordarea de concesii, eliminarea restricțiilor cantitative şi a contigentelor, precum şi eliminarea taxelor vamale la majoritatea produselor industriale şi agricole. Însă diferența până la 18 milioane de lei o reprezintă încasări din TVA şi accize la operațiuni de punere în liberă circulație a mărfurilor de proveniență extracomunitară.
Din raportul de activitate semnat de șeful Biroului Vamal Caraș-Severin, Dorin Nistoran, reținem că sunt vămuite și deşeurile ori reziduurile de produse supuse accizelor. Raportul în cauză arată că au fost efectuate patru operaţiuni de livrare de deşeuri de produse accizabile, constând în deşeuri de ulei uzat, furnizori fiind TMK Reșița, Omya Calcita și Transelectrica.
În opt luni, vameșii de la județ au descoperit și 39 de fraude. Dintre acestea, 31 au constat în sustrageri sub orice formă a mărfurilor aflate sub supraveghere vamală, acțiuni în urma cărora au fost întocmite decizii de regularizare a situaţiei în valoare totală de aproape 150.000 de lei. S-a mai descoperit o fraudă legată de integritatea sigiliului, o tarifară eronată, o fraudă în materie de valoare în vamă și cinci alte fraude.
JCS-Ionel Ivașcu