Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Subliniază directorul general al AquaCaraș vizavi de constructorul care nu și-a făcut treaba nici cu finalizarea rețelelor de apă și canalizare din cele două orașe, nici n-a refăcut străzile. Sfârșitul anului este termenul limită pentru finalizarea lucrărilor, altfel constructorul nu-și va primi banii!

O întâlnire a avut loc zilele trecute, la Oravița, pentru a pune pe tapet o parte din aceste probleme. Atât Anina, cât și Oravița sunt „beneficiarele“ aceluiași contract, câștigat de aceeași firmă care acum are probleme cu dusul lucrărilor la bun sfârșit. Și chiar dacă de vină este altă societate, cei de la AquaCaraș sunt arătați cu degetul pentru gropile din drum. „Pentru 15 septembrie am stabilit, la prima oră, o întâlnire la Primăria Oravița și la Primăria Bocșa – indiferent în ce ordine –, pentru că aceeași firmă lucrează și într-o parte, și în alta, și avem aceleași probleme, adică au autoritățile locale, UAT-urile respective, spune Gheorghe Filipescu, directorul general al AquaCaraș. Am convocat toți factorii responsabili la ambele primării, să clarificăm împreună cu cetățenii, cu consiliul local, problemele, pentru că nu AquaCaraș face! AquaCaraș plătește subantreprenori, legal. Numai că aceștia nu-și fac datoria, recunosc, uneori. Prevederile contractuale sunt atât de vagi încât nu pot să iau nicio măsură legitimă. Contractele sunt făcute din 2012“.

La Oravița, zilele trecute, „a fost o discuție bună în Consiliul Local pentru că toți spuneau că AquaCaraș n-a făcut, a precizat Filipescu. Eu le-am explicat în modul cel mai elegant ce face AquaCaraș, societatea noastră e felicitată pentru ce face! Oamenii trebuie să știe că AquaCaraș nu-i a mea de acasă, a lui Filipescu! AquaCaraș e a județului, a UAT-urilor, a Consiliului Județean, a Primăriei Reșița, e un bun al județului! Trebuie s-o apărăm toți! Sigur că se mai și greșește, pentru că numai cine nu muncește nu greșește. Dar în ultima perioadă, cel puțin în mandatul meu, sunt pași uriași!“.

Potrivit directorului general al AquaCaraș, există două contracte pe apă și canal în județ, pe unul dintre ele fiind cuprinse Bocșa și Oravița: „Contractele sunt cam la 75-80% și au termen de finalizare anul acesta. Le-am spus-o și în Consiliul Local (Oravița – n.r.), i-am atenționat din timp, să-și rezolve toate problemele. Vine iarna, să-și rezolve problemele umede, să facă refacerile, pentru că nu le fac nicio decontare până când nu le fac! Și nici nu le-am făcut! Și să intre în program pentru că dacă nu vor termina este mare problemă pentru ei“. Din procentul de lucrări rămas neterminat, cam 15-20% sunt la rețelele de apă și canalizare, restul fiind refaceri de carosabil, trotuare etc.

Și administrația județeană vorbea despre contractele de lucrări semnate în 2012 cu Pfeiffer România, precizând că problemele pleacă de la reorganizarea firmei mamă din Germania. Există chiar zvonuri despre o posibilă vânzare a societății din țara noastră, care ar fi în stadiu destul de avansat, ceea ce face ca lucrurile să fie oarecum blocate. Întrebat despre această posibilitate, directorul Filipescu a răspuns: „Nu e treaba noastră, nu e firma noastră, dar intențiile și obligațiile contractuale sunt aceleași, și pentru ei, și pentru eventualul cumpărător! Va prelua și activul, și pasivul! La lucrări am garanție foarte solidă, mă aplec asupra lor dacă nu-și fac treaba. Oricum, din Caraș-Severin nu pleacă niciun constructor, nu se recepționează nicio lucrare până când recepționăm împreună cu UAT-urile respective lucrarea și până când nu are funcționalitatea pentru care a fost construită, contractată. Garantez pentru asta!“.

JCS-Antoniu Mocanu