REȘIȚA – Sistemul de amenajări hidrografice e lung de 70 km, din care 15-20 sunt accesibili...
…și interesanți pentru a spune românilor și străinilor ce s-a întâmplat aici acum 120-130 de ani. Afirmația îi aparține primarului Ioan Popa și a fost făcută în cadrul dezbaterii prilejuită de evenimentul „Bârzava, bogăția apei”. Popa a exemplificat cu porțiunea care se poate parcurge la potecă, fiind și parte din Via Transilvanica, cuprinsă între ieșirea din Văliug, barajul și centrala Breazova și până la Secu. În opinia sa, pădurea poate fi exploatată în mai multe moduri, lucru pe care l-a înțeles și Romsilva atunci când, în cadrul proiectul pentru Semenic, Primăria Reșița a propus amenajarea unor poteci aflate acum în lucru. Iar la Secu există și acum calea ferată din canalul Secu, deși au dispărut pe vreo doi kilometri. Există și vagonetele, precum și capătul vechii mine. Adică elemente prin care zona poate fi exploatată turistic întrucât este în administrația Reșiței. Sunt câteva dintre ideile propuse în cadrul dezbaterii amintite.
Idei binevenite mai ales în contextul în care, atât pe plan național, cât și global, există o creștere a inițiativelor și investițiilor în valorificarea a ceea ce Marina Batog, economist urbanist în cadrul Asociației Make Better (MKBT) din București, numește „culoare verzi-albastre din jurul centrelor urbane”. De aceea, e o mare provocare să exploatezi sustenabil, să valorifici și să faci cunoscut un asemenea patrimoniu.
Lucru înțeles și de Teodor Frolu, inițiator al proiectului Apele Unite ale României. Acesta a observat că inițiative din diverse locuri din țară se lovesc de probleme foarte similare, întrucât felul cum un râu este sistematizat e legat de felul cum sunt rezolvate funcțiunile din jurul său ori de spațiul care este alocat pentru dezvoltare. „Dacă privim harta hidrologică a țării, vedem că orice picătură de apă din țară ajunge în Dunăre și de acolo în Deltă. Apele devin resurse nu numai de spațiu verde și sănătate, dar și resurse economice și culturale”, afirma Teodor Frolu.
Prin sistemul hidrografic, Reșița are o adevărată comoară ascunsă vederii care se vrea descoperită și valorificată. În weekend, de la ora 10:30, au loc tururi ghidate la canalele Bârzavei, sâmbătă cu bicicleta și duminică la pas. De asemenea, hidrocentrala Grebla va fi vizitată sâmbătă de la orele 16, 17 și 18, iar istoricul Mircea Rusnac dialoghează cu cei interesați de amenajările hidrografice de pe Bârzava sâmbătă, de la ora 17:00, la Casa de Căsătorii.
JCS-Ionel Ivașcu