REȘIȚA – Zile dedicate Bârzavei și Hidrocentralei Grebla, cea mai veche din țară și monument istoric. Descriem astfel evenimentul intitulat „Bârzava, povestea apei”!
Anunțată pentru acest weekend, acțiunea face parte din proiectul „Orașul invizibil. Partea 1: povestea apei”, pe care îl implementează Asociația Make Better din București în parteneriat și cu cofinanțarea primăriei, cu sprijinul și participarea Muzeului Cineastului Amator (MCA) și Modulab.
Concret, sâmbătă între orele 8:30-12:30, sunt programate tururi ghidate de-a lungul canalelor Bârzavei, atât pe jos, cât și cu bicicleta. Pentru participanții la turul la pas, ghidajul va fi asigurat de Sandu Borza de la Asociația „Prietenii Munților”, iar doritorii de pedalat vor fi însoțiți de membrii asociațiilor Bike Attack și Ro Mountain Bike.
Tot sâmbătă, de la ora 17, au loc dialoguri cu istoricul Mircea Rusnac despre istoria dezvoltării amenajărilor de pe cursul Bârzavei, iar de la ora 18 are loc turul ghidat al Centralei Grebla. Cei interesați vor fi așteptați la intrarea în curtea hidrocentralei de un voluntar din partea organizatorilor și preluați de un angajat al centralei care va acompania grupul pe tot parcursul vizitei. Pentru toate aceste activități numărul de locuri este limitat, înscrierea urmând a se face la link-uri puse la dispoziție de organizatori.
În paralel, în cele două zile, în fața Palatului Cultural, va avea loc o expoziție de fotografii privind dezvoltarea rețelei de apă și utilizarea acesteia pentru industria Reșiței. „Pregătim o selecție din fotografiile realizate de fotografi profesioniști și aflate în arhiva noastră. Imaginile vor fi în format A3, vor arăta diverse amenajări hidrografice din Reșița și din județ, evidențiind utilizarea apei pentru plutărit sau în cadrul uzinei, pentru diferite utilaje”, aflăm de la Andrei Bălbărău, fondatorul MCA și organizator al expoziției. Pentru perioada următoare, prin implicarea sa, la Salonul de Artă și Industrie al TMK este așteptată o nouă expoziție de fotografie cu tematică industrială. Iubitorii istoriei locului sunt invitați să participe la evenimente.
JCS-Ionel Ivașcu