GÂRLIȘTE – Piesele de numismatică reprezintă doar o parte a exponatelor găzduite de micul muzeu al satului Gârliște. Deschiderea muzeului, denumit sugestiv „Gârliște, arc peste timp”, reprezintă primul pas pentru redarea către comunitate a clădirii vechii școli. Primăria s-a ocupat și de paza muzeului, montând o cameră video!
Muzeul este deschis între orele 10-19, exponatele sale amintind de lumea de altădată. Cum la Gârliște școala nu mai funcționează de mult timp, a apărut ideea ca o parte a acesteia să primească o altă utilitate. Petre Negru, profesor de istorie și pasionat de ceea ce ține de trecutul locului, propunea deschiderea unui muzeu al satului, propunere apreciată de autoritățile locale. După o colaborare destul de îndelungată pe teme culturale între cele două părți și printr-o muncă susținută, recent s-a reușit deschiderea muzeului.
„Acolo se găsesc diferite obiecte vechi, călcătoare vechi, vase de pământ, costume populare, fotografii, monede și bancnote, strane de la biserică. După ce am reușit să înlocuim o parte din strane, am păstrat câteva ca amintire. Avem suficiente lucruri pe care, la momentul actual, le considerăm foarte valoroase. E un început și considerăm că e de bun augur, deoarece acolo puteam avea o sală goală însă muzeul a fost gândit foarte bine, dând astfel o utilitate acelei încăperi”, am aflat de la primarul Ion Văcărescu.
Spre bucuria sa, colecția micului muzeu continuă să se îmbogățească întrucât donațiile vin chiar și din afara comunei. Pe viitor, primăria intenționează să reabiliteze întreaga clădire, împreună cu curtea din spate. Astfel, muzeul ar putea fi extins, clădirea reabilitată putând găzdui diverse activități. Precizăm că Goruia a avut câte o școală în fiecare dintre cele trei sate, însă doar cea din centrul de comună mai funcționează. La Gârliște se fac pași pentru ca vechea școală să redevină utilă comunității. În privința școlii din Giurgiova, primăria se ocupă de întreținerea clădirii pe care comunitatea o folosește la nevoie.
Primarul ne-a vorbit și despre lucrările executate din bugetul local la cele trei cămine culturale. „Eram printre puținele comune unde căminele culturale nu aveau toalete. Acum au toate trei. La Goruia, am reparat acoperișul și am făcut o terasă. La toamnă, urmează să executăm lucrări interioare întrucât, având până nu demult un acoperiș cu probleme, tavanul este catastrofal”, a încheiat Ion Văcărescu.
Recent, la Giurgiova, a avut loc ruga satului. O reușită după mulți ani de pauză, în opinia primarului, eveniment animat de cântecul Mariei Didraga. În zilele de 15-16 august va fi ruga la Gârliște, unde vor cânta Petronela Adam și Marius Lupulescu, iar la Goruia, pe 8-9 septembrie, vor cânta formația „Au Banatu’” și Adrian Stanca.
JCS-Ionel Ivașcu