CARAȘ-SEVERIN – Guvernul a modificat lista localităților atestate ca stațiuni de interes național și local, incluzând și cele trei comune cărășene!
Caraș-Severinul își rotunjește astfel numărul stațiunilor atestate la 10 – dintr-un total de 112 la nivel național –, incluzând două de interes național, Băile Herculane și Zona Borlova – Muntele Mic (comuna Turnu Ruieni), și opt de interes local: Anina, Berzasca, Coronini, Crivaia, Mehadia, Secu, Semenic și Trei Ape.
Potrivit notei de fundamentare a documentului, se va încerca o dezvoltare echilibrată a respectivelor zone, inclusiv prin asocieri între diferite localități limitrofe, dezvoltarea infrastructurii necesare și dotarea cu echipamentele necesare, susținerea localităților cu structuri insuficient de solide, valorificarea potențialului cultural ca factor de dezvoltare și promovarea unui turism de calitate și durabil. Totodată, se facilitează accesul la finanțări europene. Cu ce argumente a venit, pe scurt, fiecare dintre cele trei localități cărășene?
Zona Coronini, amplasată în culoarul Dunării, aflată în Parcul Natural Porțile de Fier, are o biodiversitate cu plante și arbuști unice în țară, iar comuna oferă vizitatorilor atracții cultural-istorice și peisagistice de interes deosebit. Se regăsesc cetăți din negura vremurilor, peșteri misterioase, peisaje sălbatice care-ți taie respirația, locuri în care istoria se împletește la tot pasul cu legendele. Cetatea Coronini, așezată pe platoul dealului „La Culă“, veghează ca un străjer falnic și neînfricat, curgerea molcomă a Dunării. Împreună cu surata ei de la sârbi, Cetatea Golubăț și cu „singuratica crăiasă a Dunării“, denumită Stânca Babacaia, vestește oaspeții că se apropie de spectacolul panoramic al Clisurii. Nu putem uita turismul culinar, pregătirea meniurilor tradiționale, ciorba și saramura de pește sau, la Sfânta Elena, de pâinea cehească coaptă la cuptor pe vatră, cu lemne, friptură de porc cu găluște de cartofi și varză, gulaș din carne cu găluște din aluat dospit și legume.
Berzasca este situată în Clisura Dunării, fiind cea mai sudică localitate de frontieră din județul nostru, și are ca obiective turistice: Biserica ortodoxă Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din satul Berzasca – cea mai veche biserică românească din Clisură, Cetatea dacică de la Stenca Liubcovei, situată între Liubcova și Berzasca, în imediata vecinătate a Dunării, Cetatea Dranco de pe Dunăre, punct de apărare antiotoman, Mănăstirea de pe Valea Siriniei (ruine), ortodoxă română, „Sirinia“, cu hramul Sfântul Nicolae, Munții Almăjului, Munții Locvei, Valea Siriniei, care oferă un traseu misterios dar epic al Clisurii, care șerpuiește de-a lungul drumului Berzasca – Bigăr, Peștera Zamonița. Și, evident, Clisura, Cazanele, o serie de peșteri și cascade.
Comuna Mehadia, cu o poziție geografică avantajoasă, este cunoscută ca așezare din timpuri străvechi. Și turistul poate regăsi acolo arii protejate precum Parcul Național Domogled Valea Cernei, rezervația naturală de tip mixt Coronini – Bedina, Belareca – rezervația naturală forestieră de tip științific, suprapusă sitului Natura 2000, Rezervația Iardaștița, Râpa Neagră – rezervație naturală de tip geologic, Valea Greațca – rezervație naturală de tip geomorfologic, dar și o serie de monumente istorice de interes național: Situl arheologic de la Mehadia, punct „Zidina“; Așezarea „Zidina“, Castrul roman Praetorium (Ad-Mediam), care este cea mai veche mărturie, care atestă urme de locuire pe acest teritoriu, Necropola „Valea Bolvașniței“, Fortificația de pe malul râului Belareca, Cetatea Medievală Mehadia, Situl arheologic de la Mehadia, punct „Ulici“, Biserica ortodoxă cu hramul „Sf. Nicolae” din Mehadia, Aşezarea „Cioaca Mică“.
La nivel național, au fost atestate în plus o stațiune de interes național și 17 de interes local, în urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, inclusiv prin vizite în teren efectuate de specialiști din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, la solicitarea autorităților administrației publice locale.
JCS-Antoniu Mocanu