Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Strategia de dezvoltare a județului a fost votată în unanimitate. Nici nu se putea altfel, mai ales că vorbim despre un studiu riguros, de 719 pagini, întocmit de prestigioasa universitate din Cluj Napoca!

Parteneriatul încheiat între autoritatea județeană și Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca – pe o finanțare europeană pentru debirocratizare, eficientizare și dezvoltare durabilă – a avut un fructuos rezultat, strategia de dezvoltare durabilă a județului Caraș-Severin, pentru perioada 2022-2027. Legat de strategia votată, în unanimitate, de aleșii județului, ce cuprinde și care sunt direcțiile principale, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, a făcut o descriere succintă: „Cam tot ce ne-am propus să dezvoltăm în județ este prins acolo: funcționarea portului de la Moldova Nouă, dezvoltările în zonele alpine, pistele de biciclete, repararea drumurilor județene, alte drumuri care pot să devină județene dacă există interes. Sunt foarte multe pagini, s-a lucrat, eu cred că a ieșit un lucru de calitate, cu atât mai mult cu cât universitatea care ne-a ajutat și a finalizat această strategie a lucrat și pentru Reșița. Și practic am făcut un întreg din aceste idei, le-am pus împreună“.

Fără să intrăm în amănunte – așa cum o face documentul, care numără 719 pagini și care poate fi consultat pe pagina de internet a Consiliului Județean Caraș-Severin, la secțiunea Strategii de dezvoltare – am putut constata că studiul face referire la toate aspectele realității județului, oferind analize legate de stadiul actual și de perspectivele dezvoltării, atingând aspecte legate de demografie, educație, cultură, sănătate, infrastructură – inclusiv starea fiecărui drum de acces –, diferite obiective turistice, șanse de punere în valoare, posibilități de recreere și sport, riscuri, avantaje, potențial, probleme de mediu, o serie de analize, inclusiv economice, chiar și pe localități, și multe altele. Au fost identificați și localizați inclusiv arborii monument ai naturii, pe lista obiectivelor strategice regăsindu-se inclusiv creșterea calității aerului. Nu au fost uitate nici cascadele, nici parcurile. De fapt, nu a fost uitat nimic…

Un document de profunzime, poate greu de citit pentru muritorul de rând. Sperăm totuși că ușor de urmat și, poate, carte de căpătâi pentru cei care ar putea face din Caraș-Severin o oază turistică, o „țară a darurilor“, „Mica Europă“ sau „Poarta de intrare“, așa cum am putut spicui din document.

De ce să vii în Caraș-Severin? Răspunsul îl regăsim tot în strategia județului, îmbrăcat în cuvintele preluate de la scriitorul Virgil Birou: „Cine face turism, pentru delectarea sufletului…, să vină în Căraș. Va fi răsplătit din belșug… Ca o sirenă te îndeamnă peisajul: – Încă un pas, mai unul, hai și aici,… mii de ademeniri și cu farmec nespus. („Oameni și locuri din Căraș“, Virgil Birou, 1982).

JCS-Antoniu Mocanu

FOTO: IRON GATES ADVENTURES