CARAȘ-SEVERIN – E opinia președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, vizavi de adoptarea ghidului estetic pentru zonele noastre montane, după ce a văzut cum arată alte zone în care nu au existat reglementări în acest sens!
După multe zbateri și dezbateri despre ce-ar fi trebuit sau nu făcut în stațiunile montane cărășene, Banatul Montan și-a adoptat ghidul estetic. Asta după ce s-a spus că regulile care să ne facă stațiunile montane frumoase ar fi împotriva sacrului drept al proprietății, de parcă ar mai fi ceva sacru pe lumea asta. De fapt, ideea unor reglementări a pornit de la o poveste pe care am putut-o afla chiar de la șeful județului. Anul trecut, la final de octombrie, „un președinte de CJ și patru primari, arhitectul șef al județului și arhitectul localității Văliug au constituit grupul care a făcut o vizită de lucru în stațiunea Straja. Județul Caraș-Severin, la categoria turism, a rămas mult în urmă! La cum s-au dezvoltat stațiunile montane din jurul nostru, parca nici nu e păcat! Straja, Rânca, Parâng arată jalnic din punct de vedere urbanistic. Acesta a și fost motivul vizitei. Toți cei de care depinde edificarea de construcții noi în stațiunile montane din județul nostru au fost aduși de mine și de Nelu (Ioan Popa – n.r.) la Straja, să înțeleagă ce nu trebuie să facem atunci când oameni cu bani decid să investească în turism. A edifica frumos sau groaznic, aproape tot atâta costă. Câteodată, a investi în zone turistice poate fi extrem de dăunător. Pentru locurile frumoase și naturale, dezvoltarea haotică și fără gust compromite pentru totdeauna frumusețea arealului descoperit de om. Clisura Dunării, Muntele Mic, Nedeia, Semenic, Văliugul sau Herculanele au nevoie de reglementări urbanistice serioase. E singura șansă pentru a păstra frumos ce avem și a produce infrastructura de bun gust care poate atrage turistul zeci de ani de azi încolo“, concluziona atunci Romeo Dunca.
Potrivit oficialului, Semenicul a primit o șansă enormă pentru a fi un punct de referință la capitolul turism montan, cu concursul primarului Reșiței. Iar Văliugul va exploda ca dezvoltare imobiliară. „Avem nevoie de regulamente urbanistice stricte și în ton cu potențialul natural. (…) La Zăvoi și la Muntele Mic le avem din 2008. Să speram că vor fi scoase la lumină, vor fi studiate și se va ține cont de ele“.
După ce s-a reușit adoptarea ghidului estetic al zonelor montane, la nivel de județ, președintele CJ reitera faptul că este vorba despre un lucru bun, constructiv: „Iar acum, primăriile din zonă vor trebui să facă hotărâre de consiliu, să-l transforme în literă de lege, dacă consideră că informațiile pe care noi le-am dat și ceea ce noi dorim este pe calapodul dorinței consiliilor locale. E un lucru care ar trebui să ferească zonele frumoase de distrugere, pentru că asta vrem de fapt. Noi, pot să spun, că am avut un noroc, fiindcă în zonele montane nu s-a prea construit. Dacă se construia, era jalnic!“.
Vizavi de limita minimă de 1.000 de metri pătrați pe care se vor putea ridica, la munte, construcții, oficialul a explicat: „Referirea nu se face la persoanele care sunt deja proprietare și au parcele mai mici de 1.000 de metri pătrați, care pot să construiască. Sigur, nu dacă au 250 de metri pătrați, așa cum știm că au existat în diferite zone. Dar nu pot să-și achiziționeze, de acum încolo, teren sub limita asta. Dar eu cred că, dacă stați să vă uitați, și luați bucățică cu bucățică, o să vedeți că este un câștig pentru impactul vizual asupra turistului. Asta este important, pentru că până la urmă turistul vine acolo unde este frumos. Și dacă avem un loc frumos și-l compromitem cu niște construcții aiurea, de coloristică, știu eu, și înghesuite, practic distrugem acest potențial. Și cred că prin asta, în momentul în care consiliile locale vor aproba și vor face literă de lege acest regulament, lucrurile din start se vor aerisi, nu va mai exista presiune asupra primarilor, că fiecare vine, zice: dom`le, hai, pentru mine, uite că eu vreau cu termopane albe, eu vreau așa, eu vreau cu turle. Și va fi mult mai ușor de lucrat, iar în final toți cei care vor construi acolo și toți cei care vor merge să se recreeze în zonele astea vor fi mai câștigați“, a încheiat Romeo Dunca.
JCS-Antoniu Mocanu