REȘIȚA – Credem noi că aceasta este exprimarea corectă pentru a descrie ceea ce s-a considerat a fi „buncărul” descoperit recent în zona Dealului Golului!
Am ajuns la această concluzie la capătul discuției cu Bogdan Bădescu, unul dintre cei care au participat la explorarea tunelului inundat de apă și ascuns vederii din cauza vegetației și bolovanilor.
Descoperit din întâmplare, presupusul buncăr poate fi poartă de acces spre ceva mai complex. Bogdan Bădescu, președintele Asociației Speologice „Exploratorii” (ASE), parcurgând tunelul de 15 metri lungime, 2 metri înălțime și 1,5 metri lățime, alături de colegii săi Iosif Morac și Liviu Romanescu, a observat la intrarea acestuia urmele a ceea ce a fost cândva suportul unor porți. De asemenea, pe laterale, se vede un brâu din beton, înalt de aproximativ 1 metru, chiar dacă apa inundă tunelul cam până pe la același nivel. „Din aspectul tunelului, acesta se prezintă ca o lucrare minieră căreia ulterior i s-a dat o altă utilitate. Sigur e mai lung, însă e prăbușit”, am aflat de la președintele ASE.
Trebuie spus că tunelul a fost descoperit întâmplător, datorită unor lucrări recente pe care primăria le-a efectuat în zonă. Din drumul care urcă spre Dealul Golului se desprinde o străduță lungă de maxim 100 de metri. Pe partea dreaptă, în spatele unei clădiri abandonate, se deschide tunelul. Intrarea însă e greu de observat din cauza vegetației și bolovanilor care, formând un adevărat baraj natural, au dus la inundarea tunelului. Drenarea acestuia ar putea fi realizată ușor prin ruperea barajului natural. „Deși nu este specificul activității noastre, am considerat important să explorăm tunelul pentru a oferi comunității informații corecte și folositoare. Ceea ce am și făcut, comunicând primăriei cele văzute la fața locului”, a precizat Bădescu.
Întâmplarea a stârnit curiozitatea membrilor ASE de a explora un puț adânc cam de 20 de metri, aflat în Poiana Golului. Speologii reșițeni știau de puțul în cauză, fără însă să le fi stârnit interesul până acum. Și în acest caz, se dorește oferirea de informații corecte. De asemenea, membrii ASE își doresc să exploreze tunelul care pleacă din incinta UCMR și despre care se spune că ar merge până la Doman.
În prezent, ASE derulează Proiectul RuralCarst, în cadrul căruia intenționează să realizeze câteva lucruri în premieră pentru România. Cum însă drumul de la dorință la transpunerea acesteia în realitate e lung, președintele ASE ne asigură că ne va dezvălui mai multe atunci când dorințele de acum vor deveni certitudini. În perioada 24-31 iulie, patru membri ASE vor participa la Congresul Internațional de Speologie care se va desfășura în Franța, la Le Bourget du Lac.
JCS-Ionel Ivașcu
FOTO: Liviu Romanescu