ADVERTORIAL. Centrul socio-medical de sănătate al comunității din Slatina-Timiș este condus de o organizație mutuală, A. D. A. M., şi a fost înfiinţat în urmă cu 30 de ani cu sprijinul mai multor organizaţii din Belgia.
La ora actuală sunt 3 mii de membri în asociație, care contribuie voluntar cu o taxă modestă în valoare de 30 de lei pe an. Astfel, locuitorii beneficiază de investigații pe diferite ramuri de sănătate, consult medical la domiciliu, controale și intervenții stomatologice, cât si servicii sociale.
În cadrul centrului medical își desfășoară activitatea 7 medici. Locuitorii comunei, dar şi cei din zonele învecinate, au asigurată asistenţa medicală 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Centrul de Sănătate dispune de aparatură modernă achiziționată cu ajutorul Consiliului Local al comunei, dar și în urma colaborării pe care o are de 30 de ani cu orașul Gheel din Belgia, parteneriat care a împlinit 30 de ani.
Practic, activitatea medicală în centru a pornit cu sprijinul belgienilor dar s-a dezvoltat de-a lungul anilor într-un concept integral românesc, cel mai modern din Caraș-Severin. Conform autorităților și medicilor prezenți la eveniment, centrul medical de la Slatina-Timiș ar putea servi oricând drept model pentru centrele de zi nu numai din România, ci și din străinătate, conceptul de centru de permanență fiind preluat și implementat chiar și de partenerii belgieni. Extrem de bine dezvoltat, centrul a mai inclus în oferta sa servicii stomatologice dar și facilități farmaceutice, astfel că pacienții nu mai sunt nevoiți să meargă la Caransebeș pentru medicamente. Medicii de aici, primesc un salariu mai bun cu sprijinul organizației mutuale A.D.A.M și sunt scutiți de o bună parte din birocrație spre deosebire de alți medici din mediul rural din Caraș-Severin.
Între ADAM Slatina-Timiș și Casa Judeteana de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin există un contract cadru, iar organizația primește bani de la CJAS, dar are de asemenea și alte venituri graţie taxei de membru.
Marcarea celor 30 de ani de existenţă a coincis şi cu inaugurarea Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea Infrastructurii de sănătate și sociale – Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale.
În urma implementării proiectului se asigură prestarea serviciilor sociale specifice pentru persoane vârstnice, precum realizarea diagnozei sociale prin evaluarea nevoilor sociale ale comunității, coordonarea și implementarea măsurilor de prevenire și combatere a situațiilor de marginalizare și excludere socială în care se pot afla persoanele vârstnice, prestarea serviciilor sociale în beneficiul acestora.
La masa rotundă de astăzi au participat reprezentanții Consiliului Local Slatina Timiș, primari, medici, cadre medicale, reprezentanți ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate din Caraș-Severin, coordonatorii lanțului de laboratoare pentru analize medicale Anaman, partenerii din Belgia în frunte cu Jozef Goebels, președinte al platformei flamande pentru localități din România-ADR și președinte al Comitetului Geel. Alături de primarul Gheorghe Roma, gazdă bună a fost și managerul Centrului Medical A.D.A.M din Slatina Timiș, Johnny Suru, cel care a fost decorat în 2015 de ambasadorul Belgiei, Philippe Beke, cu înalta distincție de „Cavaler în Ordinul Coroanei”.
Invitat de onoare de la nivel central a fost vicepreședintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Gheorghe Gabriel Domșa. Acesta a fost plăcut surprins de ceea ce a văzut în cadrul centrului medical din localitate și felicită locuitorii pentru faptul că ei reușesc să contribuie activ la dezvoltarea acestui proiect ce are rolul de a îmbunătății sănătatea publică. Nu a lipsit nici medicul Cristina Vladu, fost consilier în Ministerul Sănătății, actualmente expert în dezvoltarea politicilor de sănătate.
Primarul Gheorghe Roma nu se oprește aici, ci va continua să pună bazele altor proiecte importante, în beneficiul cetățenilor care au ales să rămână în Slatina-Timiș.