CARANSEBEȘ – E vorba de trei proiecte privind transportul nepoluant, aprobate azi de consilierii caransebeșeni pentru a fi depuse pe PNRR!
Primul dintre acestea – Modernizarea și eficientizarea transportului public de călători în municipiul Caransebeș prin achiziția de mijloace de transport nepoluante – autobuze electrice – vizează înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public cu patru autobuze electrice cu stațiile de reîncărcare aferente. Proiectul este în parteneriat cu primăriile din Buchin și Turnu Ruieni, destinații unde vor ajunge două din cele patru trasee gândite pentru autobuzele electrice, celelalte două fiind până în Valea Cenchii și Jupa. „Cele două trasee periurbane, obligatorii prin ghidul solicitantului, sunt până la Borlova, respectiv până în centrul Buchinului, cele două primării fiind de acord să încheie un acord de parteneriat cu noi”, a precizat în ședință șefa Serviciului Proiecte Programe, Gabriela Bănăduc. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 36 luni de la semnarea Contractului de finanțare, dar nu mai târziu de anul 2026. Primăria Caransebeș ar urma să primească o finanțare de 9.815.863,80 lei fără TVA (1.944.000 euro fără TVA), în timp ce pentru Primăria Buchin finanțarea ar fi de 461. 350 lei fără TVA (50.000 de euro fără TVA).
Al doilea proiect aprobat azi – Promovarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor electrice în municipiul Caransebeș – țintește dotarea infrastructurii urbane cu 10 stații de reîncărcare vehicule electrice (trei puncte de reîncărcare rapidă și șapte de reîncărcare lentă). Valoarea totală a proiectului este de 2.461.350 lei fără TVA (500.000 euro, fără TVA).
Nu în ultimul rând, nu a fost uitată nici infrastructura pentru acest transport „verde”. Mai precis, cele patru autobuze electrice din primul proiect vor fi dotate cu sisteme inteligente de transport, respectiv echipamente îmbarcate (calculator dispozitiv vânzare bilete șofer, dispozitiv eliberare chitanță la plata cu card bancar, dispozitiv validare bilet hârtie termică, validator dual EMV, panouri informare călători, panouri led, senzori pentru numărare călători, sistem audio încorporat, microfon, antenă GPS, monitor vizualizare video, camere video interior, cabluri). Vor fi și dotări dispecerat, dar și mobilier urban nou, adică stații de autobuz Smart, dotate cu echipamente tehnologice de decorare și afișare a informațiilor necesare călătorilor. Acest al treilea proiect – Eficientizare și digitalizare, prin intermediul soluțiilor ITS&TIC, a interacțiunilor dintre cetățeni și administrația publică – are tot o valoare de 2.461.350 lei fără TVA (500.000 euro fără TVA).
JCS-R.M.