Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Imaginea miniaturii „reginei” din Triaj stârnește nostalgii despre vremuri de altădată. Ne referim la macheta locomotivei cu abur Resicza 2, prima fabricată la Reșița în 1872, locomotivă care ocupă locul central al parcului din Triaj!

La sfârșitul anilor ‘70, o machetă a acesteia era realizată în uzina reșițeană, machetă care recent a putut fi admirată în holul Centrului UBB, în cadrul evenimentului care a marcat 50 de ani de la inaugurarea parcului în cauză. Cei mari și cei mici n-au ezitat să-și facă un selfie cu ceea ce, pentru unii, ar putea trece drept o jucărie de dimensiuni ceva mai mari.

Însă cei care au muncit la realizarea ei și-au lăsat o parte din suflet în macheta locomotivei de poveste. Nu o spunem noi, ci chiar unul dintre cei implicați. „Am realizat-o prin ‘78-‘79 într-o dimineață, o după amiază și-o noapte și tare mult m-aș bucura să pot revedea acea machetă. Aș fi venit bucuros la eveniment dacă aș fi știut că urma să fie expusă. Am văzut-o însă în fotografiile pe care le-ați făcut la eveniment”, ne-a spus emoționat cititorul nostru Doru Raț, care ne-a sunat la redacție întrebându-ne dacă acea machetă poate fi văzută undeva.

Întrebare pe care, la rândul nostru, am adresat-o consilierului cultural al Primăriei Reșița, Dorinel Hotnogu. Am aflat că macheta respectivă se află în incinta Muzeului UCMR. Îl informăm totodată că joi, 5 mai, între orele 14-18, este programată vizitarea principalelor obiective legate de istoria industrială a Reșiței. Este vorba despre muzeul din Triaj, expoziția de sculpturi metalice de la Hala Minda, Muzeul Tehnic al UCMR, adică locul care, conform cititorului nostru, a adăpostit mult timp macheta la care a trudit cândva și unde se găsesc multe alte exponate în miniatură despre ceea ce… a fost odată la Reșița.

Îl invităm așadar pe cititorul nostru, dl Raț, să revadă macheta la care a muncit la finele anilor ‘70, dar și să treacă pragul redacției noastre. Ne-am bucura să îl cunoaștem, să ne spună pe larg povestea machetei, să depene amintiri cu Reșița acelor vremuri. Totodată, toți cei interesați de istoria Reșiței sunt invitați la vizita programată joi.

JCS-Ionel Ivașcu