CARANSEBEȘ – După mulți ani și discuții, consiliul local a decis introducerea așa-zisei „taxe pe paragină”! A fost vorba de un amendament al celor de la USR la proiectul de stabilire a taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor la Caransebeș!
„Amendamentul nostru se referă la majorarea impozitului pentru clădirile monument istoric, neîngrijite sau degradate, în care se desfășoară activități economice, cu până la 500 la sută, începând cu 1 ianuarie 2023. Impozitul majorat e pentru fiecare clădire în parte și se aplică cu 1 ianuarie 2024. Se înființează o comise de identificare a clădirilor monument aflate în stare de degradare, care să-i someze pe proprietari până cel târziu la 1 iulie 2022. Nu suntem absurzi că trebuie să renovezi automat clădirea, ci trebuie să începi procedurile de renovare sau consolidare. Primăria ar trebui să-i îndrume și ajute în întocmirea acestor documentații în mod gratuit. Dacă alte orașe, mai mari, care au centre istorice, au adoptat o astfel de măsură, cred că și noi putem”, a spus Dragoș Curelea, care nu a explicat, totuși, prea clar ce înseamnă să începi procedurile de renovare.
Primarul Felix Borcean ar fi plusat, cu includerea tuturor clădirilor istorice degradate în amendament, nu doar a celor care fac bani de pe urma închirierii spațiilor comerciale sau a desfășurării altor activități economice. Iar social-democratul Petru Schinteie a spus că poate ar trebui făcută și o diferențiere rezidențial-nerezidențial, idee cu care edilul Caransebeșului a fost de acord. „Eu aș merge mai departe, nu doar la cele care desfășoară activități economice, cum e Comunitatea de Avere (fostul sediu IFET și al Arhivelor Naționale – n.r.), de exemplu, care e o paragină. Mai bine dăm in corpore, pentru toate clădirile istorice, toate au un proprietar, inclusiv noi, primăria, suntem. Clădiri istorice nerezidențiale, că nu e totuna să ai o clădire în care poate locuiesc niște bătrâni și nu-și permit o renovare, dar clădirile acestea din zona centrală… îi dăm drumul așa și mai venim cu clarificări pe parcurs”, a precizat Borcean.
Principala clădire cu activități economice vizată, deocamdată, din zona centrală ar fi fostul IPEG (clădire cunoscută ca și fostul Palat al Comunității de Avere) care aparține acum societății Formin, unde acționar majoritar este patronul de la CFR Cluj, Neluțu Varga. Aici își au sediul PSD Caransebeș și cabinete parlamentare ale social-democraților, dar și CEC-ul, cabinete de avocatură sau birouri notariale, precum și alți agenți economici care au închiriat spații. Cu fațada odată renovată, clădirea, chiar și acum una dintre cele mai reprezentative din Caransebeș deși tencuiala pică în bucăți mari, ar putea fi un adevărat reper arhitectonic în zona centrală.
JCS-R.M.