Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Asta spune președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, legat de felul în care vor lucra firmele la rețelele de apă și canalizare din județ, pe noul proiect!

Județul Caraș-Severin, în general, și municipiul Reșița, în special, s-au bucurat de-a lungul anilor de cele mai mari investiții din țară făcute în rețelele de apă și canalizare. Ample lucrări au răvășit străzile și au răscolit viețile oamenilor, însă constructorii nu s-au dovedit la fel de serioși precum investițiile. Astfel că întârzierile, rezilierile și reluarea procedurilor au fost la ordinea zilei. Acum, când a înmugurit un nou proiect pentru infrastructura de apă și canal, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2, de 170 de milioane de euro, autoritățile județene și reprezentanții operatorului de apă au ținut să-i asigure pe primarii localităților care vor beneficia de investiții că vor fi cu ochii pe constructori, ca să-și facă treaba. Și, mai ales, să nu trecem prin spărturi peste spărturi, pentru diverse utilități, ci toate lucrările să fie corelate.

„Am prezentat primarilor de UAT-uri pe raza cărora se vor derula aceste lucrări investițiile de care urmează să beneficieze fiecare localitate. Totodată, i-am asigurat pe aceștia că, spre deosebire de alte astfel de proiecte derulate în trecut, o să fim foarte atenți la modul în care firmele ce vor fi contractate își vor respecta obligațiile, astfel încât deranjul pentru locuitori să fie minim, iar intervențiile să fie corelate cu alte lucrări pe care aceștia le au planificate“, a avertizat Romeo Dunca, președintele CJ.

Chiar dacă nici acest proiect nu va atinge dezideratul ca, oriunde, în Caraș-Severin, să existe robinetul apei potabile, de el se estimează că vor beneficia 150.000 de locuitori ai județului. Vizează atât reabilitarea rețelelor vechi, cât și extinderea în zone și localități care nu beneficiază de aceste facilități minime. „Investițiile au în vedere toate zonele urbane ale județului – Reșița, Caransebeș, Anina, Băile Herculane, Bocșa, Moldova Nouă, Oravița, Oțelu Roșu –, precum și cinci comune: Grădinari, Ticvaniu Mare, Mehadia, Teregova și Topleț. Valoarea fondurilor atrase însumează aproximativ 81,8 milioane de euro în cazul sistemelor de alimentare cu apă și 63,3 milioane de euro în infrastructura de canalizare“, a precizat șeful județului.

JCS-Antoniu Mocanu