TOPLEȚ – Anveloparea școlii și reabilitarea căminului cultural fac parte din obiectivele Primăriei Topleț!
Dată în folosință la mijlocul anilor ‘90, școala din centrul de comună e o clădire de mari dimensiuni, cuprinzând și o sală de sport. Cum însă încălzirea acestei școli și a celei din satul aparținător Bîrza se fac cu lemne, într-o iarnă întreagă e nevoie de o cantitate însemnată de combustibil lemnos. Iată de ce primăria a întocmit un proiect de reabilitare energetică a școlii din Topleț. Acesta prevede anveloparea clădirii, schimbarea acoperișului, un nou sistem de încălzire, montarea de panouri fotovoltaice. Conform primarului Ilie Hașcă, primăria intenționează să depună proiectul pe masa Administrației Fondului de Mediu de îndată ce se va da startul viitoarei sesiuni de finanțări, moment anunțat pentru lunile mai-iunie.
În ce privește căminul cultural, acesta se află în atenția primăriei de mai mult timp. Există un proiect mai vechi de reabilitare, modernizare și dotare a acestuia, proiect depus fără succes pe diverse surse de finanțare. Însă cea mai recentă încercare pare să fie cu noroc, sau cel puțin așa speră primarul Hașcă. Scriem asta deoarece proiectul a fost depus la CNI, iar compania a aprobat finanțarea proiectului în valoare de aproape un milion de euro. „Clădirea e în stare bună, construcția e solidă, acoperișul a fost schimbat acum câțiva ani printr-un proiect desfășurat prin grupul de acțiune locală din care comuna noastră face parte. E vorba despre o construcție mare, incluzând grinzi de structură din cauza cărora sunetul se aude cu greutate. Din cauza acestui detaliu de proiectare, ne dorim reabilitarea edificiului”, aflăm de la primarul Hașcă.
Acesta ne-a vorbit și despre cadastrarea sistematică a întregii localități, demers aflat în curs de realizare de către o firmă specializată din București. De vreo două luni, echipele acesteia își desfășoară activitatea în comună, până în prezent terminând intravilanul localității și lucrând parțial în extravilan. „Finanțarea este asigurată de la București de Oficiul de Cadastru. E bine că se face acest demers, pentru că ne aduce cu situația la zi”, a încheiat Ilie Hașcă.
JCS-Ionel Ivașcu
FOTO: Topleț, Caraș-Severin (Facebook)