CARAŞ-SEVERIN – O întrebare apărută după ce consilierii Opoziției au acuzat în plenul ultimei ședințe de consiliu județean că mai mulți liberali nu au dreptul să voteze banii alocați primăriilor cărășene pentru că ar fi în conflict de interese!
Cei vizați de conflictul de interese ar fi Ioan Cojocariu, Mircea Teodorescu, Viorel Lolea, Ovidiu Rădoi și Ghiță Sporea. „Ținând cont de articolul 228 din Codul Administrativ, din grupul liberal fac parte cinci consilieri care la proiectul nr. 6 sunt în conflict de interese. Punem în pericol hotărârea pentru buget care poate bloca administrația cărășeană“, a spus liderul PMP, Ionuţ Popovici, uitând că unii din consilieri nominalizați au votat bugetul și în anii trecuți, când acesta era vicepreședinte CJ. Cum ar fi cazul liberalului Ioan Cojocariu, care a precizat că „am votat și votez pe Codul Administrativ de când a intrat în vigoare“.
Un alt liberal vizat, Mircea Teodorescu, s-a abținut de la vot pentru a nu crea discuții, iar în contextul absențelor de la liberali, împărțirea banilor către primării n-a trecut. Pentru moment, pentru că liberalii, prin președintele Romeo Dunca, au anunțat că la viitoarea ședință vor avea voturile necesare și își vor și clarifica și situațiile legate de posibilele conflicte de interese reclamate de cei din Opoziție.
Cel care veghează asupra legalității hotărârilor date de administrațiile județene și locale, prefectul Cristian Gâfu, a fost informat de conflictul de interese în care s-ar afla cei cinci liberali. „Am primit o Informare, semnată de doamna Gabriela Stuparu şi de domnii Flavius Nedelcea şi Ionuţ Popovici. Nu există nicio altă dată de identificare a semnatarilor, aş putea spune că, oficial, eu nu ştiu cine sunt cei trei. Mi se aduce la cunoştinţă că cinci consilieri PNL din Consiliul Judeţean ar fi în conflict de interese dacă votează alocarea banilor pe unităţi administrativ teritoriale. Dar domnii consilieri judeţeni îşi votează indemnizaţiile. Atunci nu sunt în conflict de interese? Se invocă articolul 228 din Codul Administrativ, adoptat în 2019. Păi unii dintre consilierii judeţeni au votat şi în 2020, şi în 2021 alocări de bani şi alte proiecte. Atunci nu exista articolul 228? Atunci nu erau în conflict de interese? Unii dintre consilierii asupra cărora planează presupusul conflict de interese sunt angajaţi sau au rude angajate prin primăriile cărora li se alocă bani. Bugetul unei primării este compus din bugetul local, din banii primiţi de la Finanţe, din banii veniţi de la Consiliul Judeţean. Cine stabileşte, de exemplu, că salariile primite de la primăriile respective sunt exact din banii viraţi de Consiliul Judeţean? Mai sunt multe argumente care demontează <<posibila situaţie de conflict de interese>> a unor consilieri judeţeni. Legea trebuie respectată, dar haideţi să fim serioşi şi să o respectăm tot timpul, nu tot din doi in doi ani…“, ne-a declarat prefectul judeţului, Cristian Gâfu.
„Conflictul de interese e doar la noi, că domnul Rădoi are soția angajată la Evidența Populației, dar la domnul Crina nu e. Chiar dacă are contracte cu multe din primăriile din Opoziție la care se pregătește să le voteze bugetele“, a comentat și președintele Dunca.
Un lucru e cert. Primăriile cărășene ar fi avut la această oră bugete și s-ar fi putut apuca de proiecte pentru comunitățile lor. N-a fost să fie. Vom vedea dacă liberalii vor avea voturile necesare la ședința viitoare, care trebuie ținută cât mai repede, pentru că bugetele localităților trebuie aprobate până în 11 februarie. Și fără un buget aprobat al județului nu se poate!
JCS-Nina Curiţa