Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Afirmația aparține senatorului PSD de Caraș-Severin, Ion Mocioalcă, și are la bază situația tot mai dificilă din domeniul energiei!

Senatorul a accentuat necesitatea luării unor măsuri suplimentare de către Guvernul României, pentru a proteja consumatorii români. „Este necesar ca specialiștii partidelor din coaliție să lucreze împreună, intens, pentru a operaționaliza cât mai rapid noile măsuri și pentru a corecta erorile majore din legea compensării promovată de Virgil Popescu în guvernarea anterioară. Degeaba noile măsuri vor intra în vigoare pe 20 ianuarie. E necesar ca acest sprijin să ajungă înainte ca firmele să dea faliment, iar consumatorii casnici să fie debranșați”, a declarat parlamentarul cărășean.

Mocioalcă a menționat că o atenție sporită ar trebui acordată consumatorilor cu venituri mici – în special familiilor cu copii – și că se impune ca mai multe resurse să fie alocate celor aflați în nevoie. Social-democratul a adus critici la declarațiile recente ale ministrului Energiei, Virgil Popescu. „În loc să le spună cetățenilor să lupte cu Electrica, ministrul ar trebui să intervină imediat la conducerea acestei companii care e în subordinea sa, pentru refacerea facturilor, așa cum a spus și premierul Ciucă”, a precizat senatorul. În ceea ce privește îndemnul ministrului adresat consumatorilor cu facturi uriașe, de a nu efectua plata acestora, Ion Mocioalcă a spus că „este total nepotrivită această instigare publică, mai ales că, în final, tot consumatorii casnici vor avea de pierdut, pentru că dacă nu vor plăti, vor fi debranșați și le va fi și mai greu să se rebranșeze”.

Catalogând sfătuirea consumatorilor de a se lupta pe cont propriu cu marii furnizori ca fiind aberantă, senatorul a mai specificat că mult mai utilă ar fi o intervenție a ministrului în favoarea oamenilor, în sensul de a-i obliga pe furnizori să își respecte contractul. „Ministrul Energiei pare să nu înțeleagă rolul său de a găsi soluții atunci când apar probleme la facturarea fără compensare. Când astfel de «erori» sunt sistemice, adică atunci când se emit facturi fără compensările legale la toți consumatorii unui furnizor, e necesară intervenția Guvernului/Ministerului pentru a-i apăra pe cetățeni prin sancționarea furnizorului și nu de a-i trimite pe cetățeni să-și caute singuri dreptatea”, a adăugat Mocioalcă.

Referitor la problemele majore din legea compensării, senatorul crede că „este destul de greu să speri la o bună reglementare pentru compensarea și plafonarea prețurilor la energie din partea «părintelui liberalizării sălbatice» care a înlăturat plafoanele și protecția cetățenilor reglementate în guvernarea PSD (prin OUG nr. 114)”.

JCS–S.P.