REȘIȚA – Fiindcă-n zonă sunt doar sălașe și animale. Și doi-trei „nebuni” care-au cumpărat terenuri. Cu aceste cuvinte, primarul Ioan Popa s-a referit la cetățenii care și-au cumpărat terenuri în extravilan, sperând că primăria va aduce utilitățile în zonă!
„Mulți s-au păcălit cumpărând terenuri pe la km 7 neavând nimic, iar acum plâng că n-au utilități. Nu putem trage kilometri de utilități pentru doi-trei nebuni care s-au gândit că ar fi bine să-și facă acolo o casă sub prun sau să pupe mireasa sub cireș. N-o să admit ca banii să se ducă după tot felul de aventurieri care gândesc c-ar putea să-și facă o casă pe vreun deal sau sub vreun nuc și de fapt acolo sunt sălașe și animale”, a spus Popa în ultima ședință de consiliu local.
Primarul atrage atenția cetățenilor să nu repete asemenea greșeli. De aceea, două puncte de pe ordinea de zi s-au referit la pregătirea mai multor loturi de casă pe Dealul Golului și pe str. 24 Ianuarie, deasupra unității militare. Pe Dealul Golului, loturile sunt de aproximativ 700 mp și vor putea fi date către familii sau cu titlu gratuit pentru familii de medici ori dascăli sau ce-ar avea nevoie orașul cu condiția ca, în câțiva ani, beneficiarii să facă ceva cu terenul. Pe 24 Ianuarie, sunt cinci loturi cu suprafețe între 1.000 și 1.400 mp, care probabil vor fi valorificate.
Popa dă asigurări că urmărește atent greșelile făcute de alte orașe ale căror periferii au devenit adevărate „cartiere-dormitor”, în proprie exprimare. Concret, primarul a dat exemplul comunelor Pipera, Moșnița sau Dumbrăvița, unde construcțiile de locuințe n-au mai lăsat spațiu pentru parcuri, școli, grădinițe, locuri de joacă. „Oamenii fug din aglomerarea urbană unde prețurile sunt mari către periferie ca să doarmă. De-acolo vin înapoi spre oraș generând un trafic absurd. Nu vreau să repetăm greșelile altor orașe care au ajuns să fie studiate de lumea occidentală la capitolul «așa nu»”, a punctat Popa. De aceea s-a inspirat din cărți de urbanism. „Orașul fericit” e una dintre ele, pe care a dat-o și altora. Pentru că nu vrea ca oamenii să se uite-n ciorba vecinului sau să întindă mâna peste gard la cârnatul din fasolea vecinului, ci să aibă un spațiu generos unde să stea în tihnă. „Vom crea spațiu astfel încât cetățenii să fie fericiți în Reșița, așa cum scrie cartea”, a încheiat primarul.
Cele două proiecte au trecut cu brio de votul consilierilor, urmând ca lotizarea să fie gata până la primăvară. Apoi… să-nceapă fericirea pentru familiile care vor vrea să-și ridice case.
JCS-Ionel Ivașcu