REȘIȚA – Afirmația aparține directorului general al societății din Slatina, Adrian Popescu, care a precizat că fuziunea va avea loc în data de 1 ianuarie 2022!
Dezvăluirea a fost realizată în cadrul evenimentului de celebrare a anului „250 şi 20”, desfășurat miercuri, 15 decembrie 2021, la sediul uzinei din municipiu. Astfel, odată cu sărbătorirea celor două mari aniversări, și anume 250 de ani de la începerea producției metalurgice la Reșița și 20 de ani de la înființarea grupului oficial TMK, Adrian Popescu a anunțat închiderea unei etape și, implicit, începerea unei noi ere. „Pe lângă cei 250 de ani de activitate continuă în Reșița siderurgică, astăzi noi mai marcăm un moment. Exact peste două săptămâni, două fabrici din România – Reșița și Slatina – vor fuziona. De fapt, toate documentele, toate hotărârile, toate actele sunt încheiate cu data de 1 ianuarie. La ora 0 nu vom mai avea o fabrică, o societate la Slatina și una la Reșița, vom avea o singură societate comercială cu două uzine, cu două puncte de lucru”, a menționat directorul general al societății TMK-ARTROM Slatina.
Acesta a punctat importanța acestui moment, care marchează sfârșitul unei etape de strategie. „Am să fac o scurtă trecere în revistă. Uzina de la Slatina tocmai fusese, în anul 2000, achiziționată de ceea ce avea să devină, în 2001, TMK. Am spus-o de la început: noi suntem producători de țevi! La momentul respectiv am avut o analiză foarte clară a ceea ce urma să se întâmple pe piața europeană, pe intrarea în Uniunea Europeană ș.a.m.d., și am reușit să îi convingem pe noii noștri acționari că ne trebuie oțelărie”, a declarat Adrian Popescu.
Variantele au fost multiple, prima adusă în discuție fiind construirea unei oțelării în Slatina, cea de-a doua – afilierea la o oțelărie din Rusia. Potrivit spuselor directorului, ocazia s-a ivit în 2004, mai precis atunci când „l-am cunoscut pe domnul Romulus, care era la Hunedoara, pentru că noi am avut o pendulare între Reșița și Hunedoara”. Aleasă a fost uzina din Reșița pentru mai multe motive, decizia fiind una strategică. „Am reușit să îi convingem pe acționari că ne trebuie această capacitate odată intrați în Uniunea Europeană. Ceea ce s-a întâmplat ulterior știți. De-a lungul timpului tot ceea ce am făcut, și la Slatina și la Reșița, ca investiții, ca dezvoltări, ca adaptări tehnologice a fost strict pe o singură idee: de a crea un flux integrat, care să plece din fier vechi și să se termine cu țeava și de a crea un singur flux care să deservească un produs, și anume țeava mecanică”, a afirmat directorul.
Primul pas în această direcție a fost făcut după terminarea integrării tehnologice, când cele două uzine au devenit practic compatibile. „Pasul spre legalizarea acestui mariaj era unul firesc și el s-a întâmplat în 2017. Primul pas a fost când Artrom a achiziționat, de la compania mamă, Reșița (uzina – n.r.). A fost un pas care a părut oarecum atipic, dar el a transmis mesajul că Slatina și Reșița sunt împreună forever. Noi suntem într-o situație în care fluxurile de laminare nu pot supraviețui fără surse de oțel, iar fluxurile de oțel independente, niciunde în lume, nu mai supraviețuiesc fără un flux de laminare pe un produs cu valoare adăugată. Asta a fost ideea pentru care cele două uzine s-au înfrățit. Pasul final este acesta: fuziunea juridică! Deci, de la 1 ianuarie, noi vom fi o singură societate comercială, cu aceiași oameni, cu aceeași constructură obținută prin fuziunea celor două structuri de organizare și vor continua în același mod”, a evidențiat directorul general al TMK-ARTROM Slatina.
Prin urmare, vor exista două puncte de lucru, unul la Reșița și unul la Slatina. Fuziunea încheie, astfel, o etapă importantă, fiind realizată la finalul anului simbolic „250 şi 20”, deși a fost pregătită încă de anul trecut. Totodată, Adrian Popescu a relatat faptul că reorganizarea societății este efectuată în momentul în care complexul integrat de oțel și laminare din România, Slatina – Reșița, este probabil unul dintre primii doi producători de țevi mecanice din Europa, existând posibilitatea ocupării primului loc în clasament. Datele exacte vor fi cunoscute peste doi ani, în momentul publicării statisticilor oficiale.
„La nivelul anului trecut suntem în primii doi. Avem țări în Europa în care suntem cel mai mare producător și vânzător din acea piață. Suntem numărul 1 în Italia, suntem în primii doi în Germania pe acest tip de produs”, a accentuat directorul, care a subliniat și faptul că uzina din Reșița este un producător de oțel de foarte bună calitate pentru țeavă. „Cu ani în urmă, am început împreună și vom continua împreună. Avem cu noi și reprezentanții tinerei generații, deci, în ambele uzine, avem oameni care sunt deja pregătiți să devină generația următoare”, a spus Adrian Popescu. De asemenea, acesta a garantat dispariția numelui TMK-REȘIȚA, dar nu și a uzinei! „Noua companie creată a preluat numele de la Slatina pentru că este cea care, din punct de vedere juridic, a fost cea mai rapidă formă, cea care a absorbit subsidiara de la Reșița. Noi promitem că activitatea siderurgică de la Reșița va fi menținută. Noi vom transmite și ne obligăm să transmitem generației care va urma această obligație, să spunem, testamentară”, a conchis directorul general al societății, Adrian Popescu.
JCS-S.P.