Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Raportat la perioada de referință a anului precedent, acest număr se află într-o scădere consistentă!

Instituția Prefectului – Județul Caraș-Severin a organizat zilele trecute, în sistem online, ședința Colegiului Prefectural. În tematică a fost cuprins și un raport privind siguranța rutieră, prezentat de comisar-şef de poliţie Ciprian Ioan Terciu, î. adj. al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin. Obiectul raportului a fost reprezentat de analiza evoluției indicatorilor privind siguranța rutieră în județul Caraș-Severin.

În ceea ce privește dinamica accidentelor grave de circulație, raportul anterior menționat a revelat faptul că, în primele 10 luni ale anului 2021, numărul accidentelor rutiere grave este în scădere consistentă, respectiv de la 100 la 74, în timp ce numărul persoanelor decedate a înregistrat o scădere de la 28 la 27, față de perioada de referință a anului 2020. Totodată, numărul persoanelor rănite grav a scăzut de la 87 (în 2020) la 57 (în 2021), iar cel al persoanelor cu răni ușoare, din accidente grave, a crescut de la 46 (anul trecut) la 49 (anul acesta).

„Analizând dinamica indicatorilor privind evoluția accidentelor rutiere și a consecințelor acestora prin prisma rezultatelor înregistrate la finalul a 10 luni din anul curent, se poate observa o scădere a riscului rutier. Aceasta este generată în special de trendul în scădere al evoluției indicatorilor accidente grave înregistrate, al persoanelor decedate şi al numărului persoanelor rănite grav, înregistrați la finalul perioadei analizate, comparativ cu perioada de referință a anului trecut”, a declarat Ciprian Ioan Terciu.

Conform raportului, în privința cauzelor generatoare de accidente grave, combătute în cadrul programului, în perioada analizată, nerespectarea regimului legal de viteză rămâne principala cauză, la nivelul judeţului fiind înregistrate 14 accidente (în scădere consistentă față de cele 32 de accidente din aceeași perioadă din 2020). De asemenea, numărul persoanelor decedate scade de la 14 (anul trecut) la 8 (anul acesta), conturându-se și o scădere a numărului persoanelor rănite grav ca urmare a accidentelor produse din această cauză (respectiv: de la 30 la 9) şi a numărului răniţilor uşor din aceste accidente (și anume: de la 33 la 13).

A doua cauză generatoare de producere a accidentelor este reprezentată de alte preocupări de natură a distrage atenția. Astfel, anul acesta au fost înregistrate 10 accidente, comparativ cu cele 5 accidente din 2020. Totodată, a crescut numărul persoanelor decedate (de la 0 la 2), numărul persoanelor rănite grav ca urmare a accidentelor produse din această cauză (de la 5 la 9), cât și cel al răniților ușor din aceste accidente (de la 0 la 12).

Neacordarea de prioritate constituie a treia cauză generatoare de accidente. Prin urmare, s-a înregistrat o scădere cu 1 accident comparativ cu 2020 (de la 9 la 8), a crescut numărul persoanelor decedate (de la 0 la 1) și cel al răniților ușor (de la 2 la 6), iar cel al persoanelor rănite grav a scăzut (de la 9 la 8). „Dinamica accidentelor înregistrate în perioada analizată pe raza judeţului Caraş-Severin, se circumscrie unor valori sub media înregistrată la nivelul țării, situându-ne pe locul 14 la numărul accidentelor rutiere grave, locul 12 la numărul persoanelor decedate şi locul 14 la numărul persoanelor rănite grav”, a conchis Ciprian Ioan Terciu.

Din păcate, statistica nu cuprinde și ultimele două luni în care, pe șoselele din Caraș-Severin, s-au înregistrat mai multe accidente mortale, soldate cu decesul unor persoane. Cele mai multe pe DN 6, supranumit „Drumul Morții”.

JCS-S.P.