BĂILE HERCULANE – Autorităţile locale din Băile Herculane s-au întâlnit cu experţii de la Ministerul Culturii pentru ultimele detalii tehnice din proiectul pentru consolidarea şi restaurarea Vilei Elisabeta!
Recent, o delegaţie de la Ministerul Culturii a efectuat o vizită de monitorizare la Vila Elisabeta din Băile Herculane, obiectiv care se află pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte reabilitarea prin programul Ro-Cultura. Din delegaţie au făcut parte Bogdan Trîmbaciu- Director Unitatea de Management a Proiectului (UMP), Monica Drăgan – Director adjunct și coordonator program Ro-Cultura, Lorena Popescu – Sef Serviciu Implementare PA14 şi Carmen Ion – CAE expert tehnic. Aceştia s-au întâlnit cu edilul oraşului, Cristian Miclău, precum şi cu alţi responsabili din Primăria Băile Herculane pentru a pune la punct ultimele detalii tehnice legate de refuncţionalizarea acestui monument istoric reprezentativ pentru oraş.
Proiectul de consolidare şi restaurare este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului Ro-Cultura și este implementat de Primăria Băile Herculane în calitate de promotor de proiect, alături de partenerii Asociaţia Prin Banat și North Consulting. Valoarea totală a proiectului este de 10.759.214,72 lei adică 2.223.207,92 euro, iar sprijinul financiar nerambursabil este de 8.607.371,78 lei (1.778.566,34 euro). Contribuția proprie a promotorului și a partenerului român de proiect este în valoare de 2.151.842,94 lei (444.641,58 euro).
„Am avut vizita unei delegații de la Ministerul Culturii, urmează ca în scurt timp proiectanții să depună proiectul tehnic pentru ca și noi, la rândul nostru, să-l depunem la finanțator și să primim finanțarea ca să dăm drumul la lucrări. E vorba de două milioane de euro, o sumă importantă, construcția nu se ia de la zero, se fac lucrări de intervenție pe vilă, sunt și structuri care nu au fost afectate”, a precizat primarul Miclău.
Din datele tehnice ale proiectului aflăm că se va interveni pe o suprafață de 1.353,43 mp, dezvoltată pe patru nivele, la curtea interioară de 184,36 mp precum și la spațiile adiacente: acces principal, acces secundar, trotuare perimetrale, etc. dar şi pe o porţiune de circa 400 mp. Clădirea va fi pregătită pentru a adăposti toate activitățile specifice unei case de cultură, constituind în același timp un monument istoric și de arhitectură care completează un ansamblu valoros, asigurând valorificarea lui și din punct de vedere turistic. Intervenția are la bază rezultatele investigațiilor vizuale și constatarea stării construcției, calitatea materialelor și degradarea lor, precum și necesitățile impuse de beneficiar privind modificările care se doresc. Măsurile au ca drept scop asigurarea menținerii rezistenței elementelor structurale actuale sau îmbunătățirea protecției seismice și satisfacerea normelor tehnice actuale. Se va interveni la elementele structurale (consolidarea planșeelor, desfacerea unor goluri zidite, practicarea unor goluri noi) dar vor fi şi intervenții la elementele nestructurale (restaurarea elementelor artistice – decorații, picturi, elemente din fontă).
Prin intervențiile propuse, imobilul va fi adus la o imagine istorică precisă, păstrând elementele valoroase ale construcției și, de asemenea, va fi echipat și dotat pentru a satisface condițiile impuse pentru noile destinații: muzeu cu spaţii de expunere, bibliotecă cu săli de lectură şi biblionet, spaţii de creaţie şi ateliere, spaţii pentru expoziţii temporare.
JCS-Nicoleta Moraru