CARAŞ-SEVERIN – În urma unui amplu control efectuat de către Garda Forestieră, la Ocolul Silvic Nera au fost constatate multe probleme grave. Amenzile au curs, la fel şi plângerile penale!
Garda Forestieră Timişoara a publicat ieri raportul unui amplu control efectuat anul acesta la Direcţia Silvică Caraş-Severin-Ocolul Silvic Nera. Comisarii Gărzii Forestiere au constatat o multitudine de nereguli, mai exact 11.311 arbori tăiați ilegal în volum de 1.193,76 mc, cu o valoare de 367.552 lei. În două cantoane silvice, reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara au finalizat controalele în calitate de asistenți, deoarece din diverse motive, pădurarii gestionari nu au mai participat la control, fiind respectată procedura legală în această situație.
De asemenea, au fost înaintate Parchetului 19 plângeri penale ce vizează tăierea fără drept de arbori aflați în gestiunea pădurarilor. O plângere penală a vizat tăierea de arbori în parchetul exploatat în regie proprie de Ocolul Silvic Nera, patru plângeri penale au fost cu privire la tăierile fără drept de arbori în parchetele agenților economici, iar o plângere penală s-a referit la folosirea fără drept a dispozitivului special de marcat de către personalul silvic. Pentru tăieri ilegale de arbori în parchetele exploatate de către echipele ocolului silvic a fost retras Certificatul de atestare pentru activitatea de exploatare forestieră a acestuia. La fel s-a procedat şi pentru doi operatori economici care au efectuat exploatări forestiere pe raza Ocolului Silvic Nera.
Şi sancţiunile au curs, la fel şi amenzile: s-au aplicat opt sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 18.000 lei Ocolului Silvic Nera, precum şi 25 de sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 21.000 lei, personalului ocolului. Operatorilor economici care au desfășurat activități de exploatări forestiere fără respectarea legislației în vigoare, pe raza Ocolului Silvic Nera, li s-au aplicat 18 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 14.000 lei. S-a aplicat măsura complementară de confiscare fizică a unui volum de material lemnos de 41,49 mc, din care 36,24 mc lemn rotund fag și 5,25 mc furnir tehnic fag, din gestiunea depozitului de material lemnos ce aparține ocolului silvic. În urma verificării lucrărilor de împăduriri s-a constatat că acestea nu au fost executate pe suprafața de 0,59 ha, fiind dispusă imputarea contravalorii lucrării de 6.726 lei și a unui număr de 2.953 puieți, fiind dispusă imputarea sumei de 65.684,28 lei, reprezentând contravaloarea a 117,8 ha de degajări recepționate însă neefectuate în teren.
Garda Forestieră a mai dispus imputarea a peste 24.000 lei, reprezentând contravaloarea a 42,13 ha de curățiri recepționate şi neefectuate în teren. De asemenea, a fost constatată lipsa un număr de 1.397 puieți forestieri din specia molid din pepiniera Ocolului Silvic Nera, fiind dispusă imputarea sumei de 1.397 lei, reprezentând contravaloarea lor.
„Analizând activitatea de pază a Ocolului Silvic Nera, am constatat că în cursul anului 2020, angajații ocolului au efectuat 35 de controale în fondul forestier administrat, în urma cărora au identificat doar 16 cioate ale arborilor tăiați fără drept cu un volum de 2,34 mc și o valoare de 430,12 lei; 4 controale în fondul forestier al UAT-urilor, unde nu au constatat niciun fel de nereguli; 5 controale în fondul forestier efectuate de delegații RNP, care au constatat pagube provenite din tăieri de arbori fără drept, în volum de 19,14 mc, cu o valoare de 3452,37 lei; 4 controale parțiale, în urma cărora au constatat pagube provenite din tăieri de arbori fără drept, în volum de 110,34 mc, cu o valoare de 34.347,8 lei. Cu privire la respectarea regulilor silvice în parchete, Ocolul Silvic Nera a efectuat 48 de controale, aplicând doar două sancțiuni“, se mai arată în comunicatul Gărzii Forestiere.
JCS-Nicoleta Moraru