ARMENIŞ – În perioada 22-26 noiembrie, comuna Armeniş va fi gazda unui stagiu de practică cu totul inedit, unde participanţii vor putea învăţa tainele unor meserii care riscă să se piardă: tâmplăria şi dulgheria!
În campusul WeWilder de la Armeniş, Asociaţia WWF România construieşte cu gândul la natură, folosind materiale locale, prin tehnici ingenioase ale unor meserii vechi de mii de ani. Timp de cinci zile, în această comună, cei interesaţi să descopere tâmplăria şi dulgheria pot participa la un stagiu de practică, alături de un meşter renumit, Christian Rummel.
„Campusul WeWilder se topește în natura care îl îmbrățișează. Natura ne inspiră să trăim mai sănătos, mai sustenabil, deci construim cu gândul la natură. Căutăm ucenici care să participe la un stagiu adresat arhitecților, designerilor, tâmplarilor, dulgherilor și studenților interesați de realizarea la standarde înalte a unei scări în campusul WeWilder. Vor fi cinci zile de practică în tainele prelucrării lemnului alături de meșterul-tâmplar Christian Rummel în mijlocul naturii, cazare și masă asigurate și multă inspirație din natură“, au anunţat cei de la WWF România.
„Avem nevoie de 5 ucenici care să construiască alături de meșter o scară în clădirea Zâna din campusul WeWilder. Construcția scării va avea impact minim în natură, fiind folosite materiale locale sau certificate, care ne inspiră să avem un trai mai verde. Construim cu lemn fiindcă el nu consumă alte resurse, ci absoarbe carbon și purifică aerul pe durata vieții, iar când îi dăm o nouă viață crește calitatea spațiului pe care îl creează. Prin tehnici ingenioase, realizăm structuri durabile sute de ani, care țin în viață meserii vechi. Arborele crește spre cer și omul crește prin acțiunile pe care le face. Hai să pui treaptă după treaptă pentru o scară creată pentru o comunitate care vrea să crească sustenabil“, au mai precizat organizatorii.
Meșterul tâmplar Christian Rummel, cel care va îndruma paşii ucenicilor în a descoperi tâmplăria, o meserie care poate fi ridicată la nivel de artă, este cunoscut în Transilvania pentru restaurarea bisericilor fortificate, un om care încă păstrează vii tehnicile tradiționale de dulgherie. Cei interesaţi să devină ucenici-wilder şi care sunt dornici să trăiască o astfel de experienţă pot completa un formular de participare care se găseşte pe pagina de Facebook a WWF România.
JCS-Nicoleta Moraru