CARAȘ-SEVERIN – Afirmația aparține deputatului Romulus-Marius Damian, care aduce mai multe critici referitoare la sistemul de învățământ din țară!
Prin intermediul unei declarații politice, parlamentarul cărășean a evidențiat diverse probleme legate de concepția și funcționarea sistemului de educație în această perioadă a pandemiei.
,,După două săptămâni de vacanță forțată, două săptămâni care se puteau desfășura în online, fără a pune din nou totul pe pauză și fără a da peste cap programul elevilor, măsurile care le permit sau nu acestora să se întoarcă la școală nu sunt deloc fericite și nici consecvente, având în vedere obiceiul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de a se răzgândi de pe o zi pe alta”, a declarat deputatul, care a continuat, totodată, să facă referire la instabilitatea legislativă, cauzată de desele modificări ale cadrului normativ din domeniul învățământului românesc.
,,În funcție de rata vaccinării cadrelor didactice, elevii s-au întors fizic la școală acolo unde rata vaccinării este de peste 60 %. Și pentru că au mai rămas peste un sfert dintre școli în online, acum ministrul propune noi modificări, renunțarea la pragul minim de vaccinare în localitățile unde pragul de infectare este sub 3 la mia de locuitori. Sistemul de învățământ din România este pus pe butuci de haosul și lipsa de guvernare coerentă la nivelul acestui minister. Neregulile sunt și mai evidente, având în vedere schimbarea uluitoare a cifrelor referitoare la rata de vaccinare raportate la nivelul mai multor școli din țară”, a mai precizat deputatul PSD.
De asemenea, parlamentarul a adus în discuție și problema testelor care urmează a fi folosite în școli, accentuând necesitatea și importanța urgentării procedurii de punere la dispoziția unităților de învățământ din țară a acestor mult discutate teste. ,,După aproape 2 ani de școală online impusă de autorități, profesorii s-au obișnuit să dea teme online, și tuturor le este frică de lipsa condițiilor care să asigure un mediu sigur în școli atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Unde sunt mult promisele teste în școli? Ați anunțat sosirea a 9 milioane de teste salivare la sfârșitul lunii noiembrie în unitățile de învățământ. Nu credeți că aceste teste trebuiau să fie puse la dispoziția elevilor și profesorilor de la începutul școlii, nu acum pe final de semestru?! Și așa ținând cont de sosirea întârziată a testelor, cele 9 milioane de teste vor fi disponibile doar două săptămâni în condițiile în care acestea se vor folosi de două ori pe săptămână pentru testare. Tot ce le rămâne de făcut elevilor este să aștepte sosirea lotului 2 de teste, dar ținând cont de rapiditatea primirii primului lot, cel de-al doilea lot poate ajunge și el pe final de semestru 2. Până atunci tot ce le rămâne de făcut elevilor este să aștepte ideile strălucite din partea Guvernului. În Germania, copiii se testează de două ori pe săptămână în școli, iar România încă așteaptă de 2 ani de zile teste gratuite în școlile din țară.”, a mai menționat parlamentarul.
JCS-Silvia Popescu