CARANSEBEȘ – Așa cum CAON anunța încă de acum câteva săptămâni, caransebeșenii vor scoate din buzunar, de la 1 noiembrie, mai mult și pentru gunoi. Majorarea a fost aprobată joi în Consiliul Local, după numeroase discuții, la finalul cărora tariful pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere de la populaţie creşte de la 8,85 lei/persoană/lună fără TVA la 12,75 lei/persoană/lună fără TVA!
La fel și la agenții economici, de la 123,6 lei/metru cub/lună fără TVA la 137,1 lei/metru cub/lună fără TVA. Cei de la Transal Urbis au motivat majorarea prin faptul că ultima creștere a tarifelor a avut loc în 2017, iar de atunci s-a mărit și salariul minim, se plătește mai mult și pentru depozitarea deșeurilor în rampă, dar și pentru taxa de mediu care, de la zero în 2017, a ajuns acum la 80 de lei/tona de deșeuri transportate la deponee.
„S-a angajat încă un director la Transal pentru redresarea situației, ați primit ajutor de aproape 1 milion de lei de la bugetul local, s-au majorat tarifele la măturatul stradal, iar singura soluție e majorarea prețului?”, a spus în începutul dezbaterilor liberalul Alin Purdescu, lăsând să se înțeleagă că grupul PNL nu agreează majorarea. Administratorul operatorului de salubritate, Mihai Minea, a lămurit rapid lucrurile: „Cele 950 de mii de lei au fost foarte binevenite, dar au reprezentat doar o treime din cheltuieli pentru a aduce societatea pe linia de plutire, acești bani nu ne-au ajuns nici măcar să ducem gunoiul de la Gara Țiglărie. Din eforturile noastre am plătit aproape 1 milion de lei din datoria către Ecobauer, am plătit la Fisc penalități pentru a putea eșalona datoria de peste 3 milioane de lei pentru accesoriile salariaților”.
Useristul Dragoș Curelea a spus că „ar fi nedrept să nu se majoreze tariful la gunoi, ținând cont că toate prețurile au crescut, eu am venit hotărât să mă abțin, însă votez majorarea, dar vreau să văd mai multă implicare pe partea de reciclare”. La fel și viceprimarul Pasere, pe care Minea, prin expozeul său, l-a convins să nu se mai abțină de la vot și să fie de acord cu un preț mai mare la gunoi pentru populație și firme.
„Probabil unii dintre dumneavoastră n-o să votați acest proiect, deși știți că și vechea conducere a cerut mărire până la 16 lei. Dacă n-o să votați acest proiect, tot din banii noștri, adică o să umblăm pe ocolite în buzunarul comunității, o să finanțăm Transalul dacă dorim să fie o societate productivă, retehnologizată. Dacă nu, pot să stea și așa, să lustruiască scaunele. E vorba doar de 4 lei, de două țigări, e tariful din 2017. Transalul nu moare, e clar, iar dacă nu merge treaba, micșorăm tariful înapoi”, a fost și pledoaria primarului Felix Borcean pentru majorarea tarifelor.
Social-democratul Valentin Dascălu a considerat că e prea mare majorare! „Creșterea e de 40 la sută, gândiți-vă că sunt familii care plătesc la persoană, au câte 4-5 persoane în familie, 4 lei de persoană pentru ei contează foarte mult în condițiile în care suntem acuma. O majorare cu 2 lei ar fi suficientă”, a precizat Dascălu, însă propunerea nu a fost luată în discuție. În aceste condiții, proiectul de creștere a prețului la gunoi a trecut, „pentru” votând cei de la PSD, Pro România, USR Plus și PMP, în timp ce grupul PNL a votat „împotrivă”.
JCS-R.M.