MOLDOVA NOUĂ – Curtea de Apel Timișoara a stabilit definitiv și irevocabil faptul că Moldomin SA este titularul licenţei de exploatare nr.2781/2001, pentru perimetrul Moldova Nouă – Cariera de Banatite! Se așteaptă 1000 de locuri de muncă!
În urmă cu o lună, compania turcă a fost certificată pentru a executa lucrări de minerit în România! Acum, în urma deciziei instanței, trebuie să i se acorde licența de exploatare a cuprului de la Moldova Nouă!
Preluarea Moldomin de către compania turcă ETI BAKIR a fost primită cu bucurie de către locuitorii din Moldova Nouă, dar și de către autoritățile locale, primarul Ion Chisăliță spunând că îi așteaptă cu brațele deschise pe noii investitori.
Lucrurile însă au tărăgănat și asta pentru că Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), prin diverse proceduri birocratice, susținea că Moldomin nu mai deținea licența de exploatare.
Ministerul Economiei şi-a dat acordul în 27 mai 2021 pentru exploatarea cuprului în perimetrul „Moldova Nouă-Cariera de Banatite“ pentru CupruMold Mining, aşa cum se va numi de acum înainte Moldomin! Însă a apărut o problemă. Cei de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale susţineau că licenţa aparţine firmei Mineco AG, una dintre cele care au vrut să cumpere Moldomin în 2011. Prin urmare a fost cam dificil ca turcii de la Eti Bakir să vină şi să se apuce de treabă în absenţa unei licenţe concrete a firmei pe care au cumpărat-o, respectiv a Moldomin. Mineco AG a făcut un antecontract de vânzare-cumpărare, reziliat ulterior, inclusiv firma a fost radiată, însă nu s-a făcut şi un act prin care licenţa să revină la Moldomin. Lucrurile au fost limpezite, în primă fază, de Tribunalul Caraş-Severin, chiar în 24 iunie, când a constatat că „societatea Mineco Cupru Mineral SRL a fost radiată din Registrul Comerţului la data de 05.06.2018. Constată că, în conformitate cu menţiunile din adresele nr. 6839/04.06.2018 şi nr. 12831/15.10.2018 emise de ANRM, Moldomin SA este titularul licenţei de exploatare nr.2781/2001, pentru perimetrul Moldova Nouă – Cariera de Banatite, licenţă ce este activă şi are durata de valabilitate până la 14.05.2022“.
Binențeles că ANRM a făcut recurs și și-a susținut poziția în continuare. Numai că luni, 25 octombrie 2021, Curtea de Apel a respins recursul ANRM, a menținut sentința Tribunalului Caraș-Severin și a obligat ANRM „la plata cheltuielilor de judecată, în recurs, în sumă de 4000 lei către recurenta CUPRUMOLD MINING SA ; 1256, 25 lei către intimata ETI BAKIR A.S şi 1005,68 lei către intimata MOLDOMIN SA. Irevocabilă“.
Ion Chisăliță, primarul oraşului de pe Clisură, a spus că investiţia de aproape 250 de milioane de euro înseamnă asigurarea a peste 1000 de locuri de muncă. Pe lângă acest fapt, sunt generate venituri considerabile la bugetul de stat şi bugetele locale (45% din redevenţă se plăteşte la primăria oraşului, 35% la CJ şi 20% la stat). „În acest moment, investiţia majoră este gata să pornească, iar Moldova Nouă va avea şansa să fie din nou pe harta mondială a mineritului cu avantaje uriaşe pentru zona noastră şi a României în ansamblu“, ne-a mai spus edilul orașului de pe Clisură.
JCS–Nina Curița