REŞIŢA – Deşi se află deocamdată doar în stadiu de proiect, Legea privind obligativitatea prezentării certificatului verde în vederea desfăşurării activităţii a stârnit reacţii diferite!
Federaţia Sanitas din România a reacţionat dur după publicarea în transparenţă decizională a noului act normativ de către Ministerul Sănătăţii şi nu se va mulțumi doar cu declarații publice, ci va încerca să împiedice adoptarea proiectului de lege, folosindu-se de toate pârghiile legale.
Pe de altă parte, unii medici cărăşeni consideră că vaccinarea rămâne singura armă prin care se poate lupta împotriva răspândirii virusului SARS CoV-2. Medicul internist Cristian Toader, din Reşiţa: „Personal, mi se pare normal, deşi sunt mulţi care se opun. E normal ca acel medic care vine spre tine să te trateze să ofere o siguranţă, adică să fie vaccinat. Astfel scade riscul de transmitere. Deşi la varianta Delta pare să transmită boala şi vaccinaţii, totuşi, vaccinarea e importantă în primul rând pentru pacienţi, apoi pentru ei şi nu în ultimul rând pentru protecţia familiilor lor. E foarte important mai ales pentru cei care manipulează bolnavii, să zicem că doctorii au echipament de protecţie, dar cei mai expuşi sunt cei de pe ambulanţă. Eu, personal o să-mi fac şi a treia doză, fiindcă nivelul anticorpilor a scăzut de la prima doză cu 30 la sută“.
Dintre medicii cărăşeni cărora le-am solicitat un punct de vedere, toţi au considerat că proiectul de lege, dacă va fi adoptat în Parlament, este o măsură absolut necesară. Medicul ORL Dan Laurenţiu Tocuţ, din Caransebeş: „Părerea mea vizavi de acest proiect de lege e că măsura este corectă. Asta ca să ne ferim de virus noi pe noi, dar şi pe pacienţii noştri. Vaccinarea e singura modalitate prin care s-au eradicat o mulţime de boli. Pe de altă parte, nu vrei să te vaccinezi, foarte bine, dar prin testare vezi dacă eşti infectat sau nu, ca să nu-i îmbolnăveşti şi pe ceilalţi. Deci, eu sunt total de acord şi am spus întotdeauna că singura modalitate e să te vaccinezi sau să te testezi“. De altfel, managerul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, Adrian Dumbravă, a anunțat că dacă legea va intra în vigoare, o va pune în aplicare imediat. „Legea se execută, nu se discută și sindicatul trebuie să se supună legilor țării. În prezent, noi avem doar 30% din personalul medical vaccinat la SMUC”, a precizat Dumbravă.
Şi fostul director medical al Spitalului Orăşenesc Oraviţa, dr. Nicolae Rambu, are aceeaşi poziţie referitor la obligativitatea prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității: „Părerea mea, strict personală, e că vaccinul ar trebui făcut. Sunt de acord cu proiectul de lege fiindcă noi lucrăm cu fel şi fel de oameni, venim în contact cu ei, iar dacă nu suntem vaccinaţi, mergem la colegi şi-i putem infecta. Aţi văzut că şi cei care au vaccinul administrat fac forme uşoare. Atunci este şi dreptul meu şi al lor să ne apărăm, iar vaccinarea este, deocamdată, singura modalitate de a ne apăra“.
Măsurile prevăzute în proiectul de Lege
Conform documentului, publicat de Ministerul Sănătăţii, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității. Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții: a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete; b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2; c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
Personalul din cadrul unităților publice care nu prezintă rezultat negativ, certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepție fiind categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator. Pentru unitățile private, costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.
În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea. După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unitățile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea. În unitățile publice, măsura încetării contractului în baza cărora își desfășoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane, în vederea asigurării continuității activității, ținând cont de faptul că în unitățile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative.
Responsabilitatea pentru a asigura aplicarea acestor măsuri revine conducerii unităților publice și private. Nerespectarea acestor obligații de către conducătorul unității respective reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei aplicată de către personalul împuternicit din cadrul Direcției de Sănătate Publică şi din cadrul Inspecției Sanitare de Stat.
JCS-Alexandra Gorghiu