EFTIMIE MURGU – Peste 80 de voluntari au răspuns apelului făcut de Asociaţia Acasă în Banat şi duminică, 19 septembrie, traseul celor 22 mori de apă de la Rudăria a fost inaugurat!
În ultima etapă a proiectului „Hai la Rudăria!”, finanțat de Fundaţia Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”, la morile de apă din această zonă s-a muncit pe brânci. Duminică, 19 septembrie, în prezenţa celor 80 de voluntari care au pus şi de această dată umărul la ultima etapă din proiectul derulat de Asociaţia Acasă în Banat, a localnicilor, turiştilor precum şi a autorităţilor locale, traseul celor 22 de mori din localitatea Rudăria, comuna Eftimie Murgu, a fost inaugurat.
Timp de trei zile, împărţiţi în echipe, voluntarii au reuşit să finalizeze lucrările de întreţinere la 11 mori, au montat 45 de indicatoare, 22 de panouri informative şi 10 hărţi turistice.
„Gata! L-am inaugurat! Traseul celor 22 mori de apă de la Rudăria este pregătit să poarte pașii turiștilor prin locuri fascinante, ajutându-i să descopere patrimoniul și tradițiile acestui minunat colț de Banat. Am fost peste 80 de voluntari, împreună cu localnici și cu angajații Primăriei Eftimie Murgu, ne-am străduit să încheiem lucrările de amenajare a traseului, astfel încât acesta să fie cât mai ușor de parcurs. Împărțiți pe echipe, în trei zile am reușit să facem lucrări de întreținere la 11 mori, am dat drumul la apă la Moara din Țarină, care nu mai funcționa de ani buni, am instalat 45 de indicatoare, 22 panouri informative și 10 hărți turistice. Cei 6 km ai traseului au fost luați la pas de voluntari pentru a fi ecologizați, curățați de vegetație și marcați. În plus, voluntarii au confecționat 7 băncuțe din lemn care au fost amplasate în fața morilor. Am avut parte de o atmosferă excelentă și toată lumea a pus umărul pentru reușita proiectului. La final de proiect, tragem linie și numărăm peste 300 de voluntari implicați în acest proiect de la începutul lui și până acum, de toate vârstele și toate profesiile, provenind din toată țara și din străinătate. Tuturor vă mulțumim! Sunteți fantastici! Copii din Rudăria și elevi de la Liceul Bozovici ne-au fost alături și au muncit cot la cot cu noi, de aceea merită toate aplauzele și aprecierile noastre! Conducerea și angajații din Primăria Eftimie Murgu, precum și Consiliul Local, ne-au fost alături în toate etapele proiectului și ne-au ajutat, mai ales acolo unde a fost cel mai greu, pentru a duce la bun sfârșit ce ne-am propus. Mii de mulțumiri! Zeci de gospodari din Rudăria ne-au primit în casele lor, ne-au găzduit și omenit, ca să putem face treabă bună. Vă mulțumim mult! Zeci de oameni de omenie ne-au sărit în ajutor, oferindu-ne materiale, unelte, ne-au donat șindrilă, lemn de construcții și câte și mai câte. Suntem recunoscători pentru tot sprijinul acordat! Muzeografi, restauratori și arhitecți pasionați din Sibiu, Timișoara și București ne-au ajutat să identificăm cele mai bune soluții și să oferim turiștilor o bună informare despre morile de apă. Mulțumim! Nu în ultimul rând, mulțumim Fundației Orange pentru că a fost pentru al doilea an consecutiv alături de noi, în munca de promovare și punere în valoare a morilor de apă din Banatul Montan.
Hai la Rudăria!“, au arătat cei de la Asociaţia Acasă în Banat.
JCS-Nicoleta Moraru