REŞIŢA – În urma concursului de proiecte culturale al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, teatrul reşiţean s-a clasat pe locul V. În cadrul concursului au fost depuse peste 80 de proiecte din toată ţara, cel al Teatrului de Vest Reşiţa – „Reşiţa – 500“ propunând un spectacol original ce va proiecta oraşul în viitor, când se vor împlini 500 de ani de foc nestins!
Astfel, împreună cu Asociaţia Ţais, teatrul din Reşiţa lansează acest proiect, în cadrul căruia se vor realiza producţia şi reprezentaţiile unui spectacol de teatru SF cu holograme, având ca temă de bază societatea reșițeană într-un viitor îndepărtat, mai exact, peste 250 de ani. Este contribuţia Teatrului de Vest la evenimentul aniversar din acest an, când Reşiţa marchează 250 de ani de foc neîntrerupt de la aprinderea primului furnal siderurgic. Pentru punerea în scenă a acestei producţii, teatrul va lansa în perioada următoare un concurs de dramaturgie pentru a alege cel mai original scenariu.
„Oferta culturală a orașului Reșița și a județului Caraș-Severin va fi îmbogățită cu un spectacol nou, nemaiîntâlnit, atât din punct de vedere dramaturgic, întrucât va fi un text SF ce va descrie o posibilă realitate reșițeană peste 250 de ani, cât și estetic și tehnologic, prin folosirea proiecțiilor holografice, se precizează într-un comunicat remis redacţiei. Impactul proiectului «Reşiţa – 500» se axează pe comunitatea județului Caraș-Severin, prin evidențierea unui segment important din patrimoniul local și consolidarea identității sale. Cum arată Reșița, acum, după 250 de ani, știm. Dar cum va arăta peste încă alți 250 de ani, haideți să ne imaginăm!“, este provocarea culturală a teatrului reşiţean.
Parteneri în acest proiect sunt Casa de Cultură „George Suru“ Caransebeş, Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“ Caraş-Severin, Crosi Product SRL, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu“ Bucureşti şi Revista „Teatrul Azi“.
JCS-Alexandra Gorghiu