REŞIŢA – Grupul TMK este astăzi cel mai mare producător de ţevi din oţel în lume. S-a format în urmă cu 20 de ani şi an de an a urcat treptele consacrării, fiind astăzi în vârful tehnologiei performante în fabricaţia oţelului şi a ţevilor din oţel!
După Federaţia Rusă, capacităţile de producţie din România (TMK-Reşiţa şi TMK-ARTROM) formează cel mai important grup de companii externe ale TMK.
TMK a intrat prima dată în România în anul 2001, când a achiziţionat uzina de ţevi TMK-ARTROM de la Slatina. Câţiva ani mai tarziu, bazându-se pe experienţa pozitivă pe care am avut-o cu uzina de la Slatina, la propunerea managementului TMK-ARTROM, a fost achiziţionată o oţelărie cu mare experienţă în fabricaţia de oţel cu grad mare de dificultate, pentru a-i asigura uzinei de la Slatina o completă integrare şi un grad mare de flexibilitate. Reşiţa a fost alegerea celor de la Slatina, Reşiţa a fost, deci, şi decizia TMK. Încă de la început, a fost clar definit rolul uzinei din Reşiţa, acela de a deveni un producător de ţagle pentru fabricaţia ţevilor şi o integrare tehnologică cu uzina de la Slatina.
Momentul achiziţionării uzinei de la Reşiţa a fost unul dureros pentru colegii din această uzină. Încă din momentul în care am păşit în Reşiţa am simţit încărcătura negativă a unei privatizări ratate (cazul Noble Venture rămâne un punct de referinţă negativ în istoria privatizărilor în România) şi tensiunea din privirile angajaţilor de la Reşiţa. Dar şi speranţa că noi nu îi vom înşela. Şi nu am făcut-o. A fost de-a lungul timpului un parteneriat special între noi, cei din Slatina, şi colegii de la Reşiţa. Între management şi salariaţii reprezentaţi de către Sindicat a existat un dialog foarte serios şi profesionist, în care am reuşit să îmbinăm interesele companiei şi ale angajaţilor săi. Cel mai important lucru între noi şi reprezentanţii salariaţilor din ambele uzine a fost faptul că oricât de dificil a fost adevărul, el a fost întotdeauna rostit între noi şi ne-am respectat reciproc.
Am avut momente grele, am traversat crize economice (cea de acum este, probabil, cel mai greu moment), dar avem mândria că la niciuna din uzinele noastre din România nu am oprit activitatea. Cu suportul colectivelor de la Reşiţa şi Slatina vom trece peste momentele grele şi vom păstra acest complex industrial în topul pieţelor relevante.
A urmat, după achiziţia uzinei din Reşiţa, o perioadă dificilă de tranziţie şi dezvoltare tehnologică, pentru că am dorit să integrăm uzinele din România într-un flux unitar capabil să producă şi să ofere pe piaţa Europeană cel mai dificil produs siderurgic cerut aici, şi anume, ţevi mecanice de înaltă calitate şi dificultate. În anii care au urmat, împreună, specialişti din Slatina, Reşiţa şi din Federaţia Rusă am remodelat cele două fluxuri de la Reşiţa şi de la Slatina printr-un program ambiţios de investiţii, care a trasat pentru viitor drumul celor două uzine româneşti. Ele au devenit un tot unitar care s-a făcut remarcat pe pieţele pe care activează ca un producător de ţevi mecanice de înaltă calitate, flexibil şi pregătit să rezolve printr-o customizare profesionistă cerinţele tehnice ale utilizatorilor finali. Fie că se adresează industriei auto, energetice sau a echipamentelor hidraulice, fie marilor distribuitori de ţevi mecanice, specialiştii complexului TMK din România şi-au câștigat în aceşti ani şi o reputaţie de înalt profesionalism, fiind recunoscuți în întreaga Europă şi în America de Nord ca un producător de înaltă calitate şi reputaţie profesională şi comercială.
Odată ce integrarea tehnologică a devenit ireversibilă, ca un demers logic a urmat integrarea în plan juridic. TMK-REŞIŢA SA este astăzi deţinută integral de către TMK-ARTROM SA, iar în aceste momente se derulează un proces complicat juridic de fuziune. La finalul fuziunii, la 1 ianuarie 2022, cele două companii vor deveni una singură, o companie românească integrată producătoare de ţevi mecanice de înaltă calitate. Deşi cele două uzine vor continua să existe fizic la Slatina şi Reşiţa, de anul viitor vom vorbi însă de o singură entitate juridică. Nu vor exista schimbări majore în ceea ce priveşte personalul uzinelor, dar pe plan general această fuziune va duce la simplificarea deciziilor şi va aduce multe beneficii activităţii noastre. De altfel, integrarea totală a fluxurilor tehnologice s-a dovedit a fi un model de succes şi de aceea el este aplicat de mai toate companiile mari din lume.
Uzina noastră de la Reşiţa sărbătoreşte în anul 2021, împreună cu întreg municipiul Reşiţa, 250 de ani de activitate metalurgică neîntreruptă în acest oraş. De aceea ne simţim onoraţi să sărbătorim acest jubileu împreună cu metalurgiştii din Reşiţa, în anul în care (coincidenţă fericită!) Grupul TMK sărbătoreşte şi el 20 de ani de la formare. Suntem foarte mândri că suntem parte a acestei sărbători, cu atât mai mult cu cât, în cadrul TMK mai există o uzină metalurgică integrată, producţie de oţel-producţie de ţevi, Seversky, în orașul Poleskoy, Regiunea Sverlovsk, unde industria metalurgică a început în aceeaşi perioadă cu cea de la Reşiţa şi cu aceeaşi tehnologie.
Doresc pe această cale să mulţumesc tuturor partenerilor din România, în special din Slatina şi Reşiţa, care de-a lungul celor 20 de ani de prezenţă a TMK în România, au susţinut demersurile noastre şi ne-au ajutat să revitalizăm şi să creăm aici un complex de uzine metalurgice de înaltă performanţă tehnologică. În acelaşi timp, doresc să mulțumesc colectivului de specialişti din cele două uzine şi tuturor salariaţilor pentru colaborare şi în acest an dublu jubiliar să le spun cu mândria unui metalurg vechi: „La mulţi ani municipiului Reşiţa cu prilejul jubileului a 250 de ani de activitate siderurgică neîntreruptă la Reşiţa! La mulţi ani familiei TMK din România!
ADRIAN POPESCU
PREŞEDINTELE DIVIZIEI EUROPENE A TMK
FOTO: Victor Ioan