CARAŞ-SEVERIN – Poliţia judeţului ne-a transmis recent care sunt măsurile pentru protecţia temporară a animalelor aflate în situaţie de pericol, făcând şi câteva precizări despre Ordinul de plasare a animalului în adăpost!
„Potrivit noilor reglementări prevăzute de OUG 175/2020, pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, polițistului i se conferă un instrument administrativ de plasare a animalului în adăpost, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva acestuia. De asemenea, se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații sunt săvârșite infracțiuni flagrante împotriva animalelor. Polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile“, informează Poliţia Caraș-Severin.
Ce înseamnă animal aflat într-o situație de pericol? Pe listă intră animalele rănite sau schingiuite, implicate în lupte între animale sau cu animale, cele folosite pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale. Tot aici intră şi animalele domestice expuse forţat la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, cele domestice sau sălbatice captive, asupra cărora a fost practicat tirul, dar şi caii, vacile, oile şi caprele aflate, fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică.
„Ordinul de plasare a animalului în adăpost se semnează în mod obligatoriu de către polițistul care îl emite și se comunică entității responsabile cu prestarea serviciului de adăpostire a animalelor, precum și deținătorului animalului, dacă acesta este cunoscut. Ordinul de plasare a animalului în adăpost poate fi contestat de deținătorul animalului în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554 din 2004, cu modificările și completările ulterioare“, spun polițiștii cărășeni.
JCS-A.M.